Облаштування та експлуатація індивідуальних колодязів
1 серпня 2025
У зв’язку з руйнуванням інфраструктурних об’єктів через бойові дії виникає нагальна проблема забезпечення населення якісною питною водою. У таких умовах, за відсутності централізованого водопостачання, дедалі частіше вдаються до використання альтернативних джерел води — колодязів, бюветів, каптажів тощо.
Значна частина населення, особливо в сільській місцевості, задовольняє потреби в питній воді шляхом використання шахтних колодязів та інших автономних джерел. Згідно з чинними санітарними нормами та правилами, джерело водопостачання повинно бути захищене від проникнення поверхневих (дощових і талих) вод. Територія навколо нього має постійно утримуватись у належному санітарному стані.
У межах 50-метрової зони заборонено мити транспорт, поїти худобу, облаштовувати водойми для водоплавної птиці, зберігати або використовувати хімічні засоби, а також проводити інші дії, що можуть спричинити забруднення ґрунту й води.
🪣Колодязі повинні відповідати певним конструктивним вимогам, основні з яких полягають у наявності глиняного “замка” та огорожі навколо колодязя, навісу над ним, ремонтних скоб та місткості для забору води. Колодязь має бути утепленим, а матеріал для стінок колодязя потрібно влаштовувати монолітним залізобетоном, бетонними або залізобетонними кільцями, за їх відсутності – керамікою, цеглою, каменем. Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин.
У разі використання дерев’яних зрубів слід застосовувати колоди без глибоких шпарин і червоточин, не уражені грибком. Перевагу необхідно надавати таким породам дерева, як модрина, вільха, в’яз чи берест, але можна застосовувати також дуб і сосну. Власники колодязів мають періодично проводити їх планове обстеження, поточний ремонт, чищення та дезінфекцію.
💧Питна вода, призначена для споживання людиною, при цьому повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з колодязя може привести до виникнення інфекційних захворювань (вірусних гепатитів, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, лептоспірозу тощо), а води із хімічним забрудненням – до водно-нітратної метгемоглобінемії, карієсу або флюорозу.
☝️Саме тому рекомендуємо власникам колодязів здійснювати періодичний контроль безпечності та якості питної води.