Обираємо якісні сири
17 серпня 2025
Ми шукаємо корисні продукти, які могли б надати безліч корисних властивостей нашому організму. Звичайно, розглядаємо сир. Це продукт багатий поживними речовинами, є відмінним джерелом білка, сприяє зміцненню кісток та зубів завдяки високому вмісту кальцію. Сир також містить вітаміни (A, D, B12) та мінерали (фосфор, цинк, селен), які корисні для здоров’я.
Як нам бути впевненими, що обираємо продукт найкращої якості? Як серед великого асортименту сирів зробити правильний вибір?
Найважливіші критерії при виборі сиру це: зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах і колір. Його забарвлення має бути рівномірним по всій товщині сиру.
Сири сичужні є концентрованими білковими молочними продуктами, які отримують шляхом ферментативного згортання білків молока з подальшою обробкою згустку й дозріванням сирної маси.
Класифікація сирів:
✅за способом згортання молока:
✔️сичугові;
✔️кисломолочні;
✅за способом виробництва і щільністю м’якоті:
✔️тверді;
✔️м’які;
✔️розсільні;
✅за жирністю:
✔️20% – 50%.
✔️Тверді сичужні сири. Дозрівають від 6 місяців до року:
Швейцарський, Голландський, Чедер, Латвійський, Пармезан, Гауда (є хорошим джерелом кальцію).
✔️ М’які сичугові сири. Дозрівають протягом місяця, містять більше вологи, не мають вічок та малюнку. Поділяються на кілька видів:
Рікотта (має низький вміст жиру та натрію порівняно з іншими видами сиру. Він багатий білком, кальцієм, фосфором, вітамінами групи B і цинком. Він також містить вітамін А);
Моцарела (має нижчий вміст насичених жирів порівняно з іншими сирами. Це хороше джерело білка та кальцію, а також містить вітаміни групи B);
Рокфор (один із найвідоміших блакитних сирів: його білу розсипчасту м’якоту прикрашає візерунок з плісняви, що надає йому специфічного смаку і запаху).
✔️Розсильні сири. Ці сири дозрівають та зберігаються в розсолі, мають гострий солоний смак, пружну, крихку консистенцію. Дозрівають протягом двох місяців:
Бринза (м’який розсільний сир, який відрізняється приємним солонуватим смаком та ніжною текстурою. Вона виготовляється з овечого або коров’ячого молока і дозріває в розсолі, що надає їй характерний смак).
Вибираємо сир, який містить лише молоко, сіль, сичуг і бактеріальні культури, щоб бути впевненими, що продукт найкращої якості, багатий поживними речовинами, є відмінним джерелом білка, необхідного для побудови та відновлення тканин, м’язів.
Однак необхідно пам’ятати що сир калорійний продукт, тому краще їсти його в помірних кількостях. Багато сирів, містять насичені жири, які можуть підвищити рівень холестерину в крові та збільшити ризик серцевих захворювань. У деяких сирах багато натрію, що може сприяти підвищенню артеріального тиску.
Сир може бути частиною здорового харчування, якщо ми вибираємо правильні види та споживаємо його в помірних кількостях.