Ой, пече! Чому виникає печія та як її уникнути?

🔥Печія – неприємне відчуття печіння у верхній частині живота або за грудиною. Зазвичай вона виникає, коли вміст шлунка потрапляє назад у стравохід.

У деяких людей стравохід не функціонує належним чином, і внаслідок цього відбувається закидання вмісту шлунка назад у стравохід. Шлункові кислоти можуть дратувати стравохід і викликати симптоми печії. Цей стан також відомий як рефлюкс.

Фактори ризику:

✔️Захворювання шлунково-кишкового тракту: грижа стравохідного отвору діафрагми, гастрит, виразкова хвороба, порушення перистальтики кишківника та інші.

✔️Вагітність. Печія часто зустрічається під час вагітності, особливо у третьому триместрі.

✔️Зловживання алкогольними напоями та тютюнопаління. Алкогольні напої та тютюн підвищують ризик розвитку гастроезофагеальної рефлюксної хвороби.

✔️Надмірна вага чи ожиріння. У людей з надмірною вагою підвищується внутрішньочеревний тиск, внаслідок чого їжа спокійно проходить назад.

✔️Приймання певних ліків. Деякі ліки, такі як аспірин, ібупрофен, седативні засоби та ліки проти артеріального тиску, можуть збільшити ризик печії.

✔️Захворювання інших органів і систем, таких як хвороби серця, захворювання органів дихання та інші.

✔️Механічні травми стравоходу під час ковтання твердої, щільної їжі або сторонніх тіл.

✔️Дуже часто печія виникає внаслідок надмірного голодування або переїдання, а також через нервові напруження.

Клінічна картина

  • неприємні відчуття в роті (найчастіше гіркота та кислота);
  • біль у грудях при нахилі вперед чи горизонтальному положенні тіла;
  • відрижка повітрям;
  • підвищене слиновиділення, нудота та підвищене газоутворення в стравоході;
  • відчуття тепла або печіння в грудях та на задній стінці горла;
  • дискомфорт у гортані, в ділянці грудей і верхньої частини тулуба;
  • утруднення ковтання та покашлювання.

Симптоми печії у кожного можуть проявлятися з різною інтенсивністю та тривалістю, але завжди характеризуються печінням та болем.

☝️Якщо ви страждаєте від періодичних нападів печії, тоді вам допоможе зміна щоденного раціону та способу життя.

Дотримуйтесь деяких порад:

  • Останнє приймання їжі за 3-4 години до сну. За цей час шлунок випорожнюється, що зменшує ймовірність виникнення печії.
  • Уникайте переїдання. Споживайте їжу частіше, але потроху, не рідше 3–5 разів на день.
  • Їжте не поспішаючи. Повільне пережовування часто допомагає уникнути печії.
  • Слідкуйте за тим, що споживаєте. Якщо помітили, що від деяких продуктів у вас виникає печія — відмовтеся від них. Заведіть щоденник, в якому записуйте, що ви їли протягом дня і які були відчуття після їжі.
  • Відмовтеся від шкідливих звичок, таких як зловживання алкогольними напоями, тютюнопаління, а також солодкі газовані напої та кава.
  • Не лягайте відразу після їжі. За можливості, після вечері здійснюйте піші прогулянки.
  • Віддавайте перевагу «вільному» одягу, оскільки тісні пояси та спідня білизна іноді викликають печію.
  • Контролюйте вагу тіла. Дотримуйтесь правильного харчування та уникайте продуктів, що викликають метеоризм.
  • Уникайте стресів. Подолати стрес можна за допомогою занять йогою, прослуховування музики, прогулянок на свіжому повітрі, розмови з близькою людиною або ж прибирання в оселі та складання білизни тощо. Кожен сам обирає, що для нього більш підходить.
  • Займайтеся спортом, будьте фізично активними. Регулярно займайтеся спортом, проте плануйте тренування не раніше ніж через 2 години після їжі, а також не забувайте про водний баланс. Пийте воду до та під час фізичної активності. Рідина допомагає травленню та попереджає появу печії.

👍Бережіть себе та будьте здорові!

Знайти