Ой, пече! Чому виникає печія та як її уникнути?
15 лютого 2025
🔥Печія – неприємне відчуття печіння у верхній частині живота або за грудиною. Зазвичай вона виникає, коли вміст шлунка потрапляє назад у стравохід.
У деяких людей стравохід не функціонує належним чином, і внаслідок цього відбувається закидання вмісту шлунка назад у стравохід. Шлункові кислоти можуть дратувати стравохід і викликати симптоми печії. Цей стан також відомий як рефлюкс.
Фактори ризику:
✔️Захворювання шлунково-кишкового тракту: грижа стравохідного отвору діафрагми, гастрит, виразкова хвороба, порушення перистальтики кишківника та інші.
✔️Вагітність. Печія часто зустрічається під час вагітності, особливо у третьому триместрі.
✔️Зловживання алкогольними напоями та тютюнопаління. Алкогольні напої та тютюн підвищують ризик розвитку гастроезофагеальної рефлюксної хвороби.
✔️Надмірна вага чи ожиріння. У людей з надмірною вагою підвищується внутрішньочеревний тиск, внаслідок чого їжа спокійно проходить назад.
✔️Приймання певних ліків. Деякі ліки, такі як аспірин, ібупрофен, седативні засоби та ліки проти артеріального тиску, можуть збільшити ризик печії.
✔️Захворювання інших органів і систем, таких як хвороби серця, захворювання органів дихання та інші.
✔️Механічні травми стравоходу під час ковтання твердої, щільної їжі або сторонніх тіл.
✔️Дуже часто печія виникає внаслідок надмірного голодування або переїдання, а також через нервові напруження.
Клінічна картина
- неприємні відчуття в роті (найчастіше гіркота та кислота);
- біль у грудях при нахилі вперед чи горизонтальному положенні тіла;
- відрижка повітрям;
- підвищене слиновиділення, нудота та підвищене газоутворення в стравоході;
- відчуття тепла або печіння в грудях та на задній стінці горла;
- дискомфорт у гортані, в ділянці грудей і верхньої частини тулуба;
- утруднення ковтання та покашлювання.
Симптоми печії у кожного можуть проявлятися з різною інтенсивністю та тривалістю, але завжди характеризуються печінням та болем.
☝️Якщо ви страждаєте від періодичних нападів печії, тоді вам допоможе зміна щоденного раціону та способу життя.
Дотримуйтесь деяких порад:
- Останнє приймання їжі за 3-4 години до сну. За цей час шлунок випорожнюється, що зменшує ймовірність виникнення печії.
- Уникайте переїдання. Споживайте їжу частіше, але потроху, не рідше 3–5 разів на день.
- Їжте не поспішаючи. Повільне пережовування часто допомагає уникнути печії.
- Слідкуйте за тим, що споживаєте. Якщо помітили, що від деяких продуктів у вас виникає печія — відмовтеся від них. Заведіть щоденник, в якому записуйте, що ви їли протягом дня і які були відчуття після їжі.
- Відмовтеся від шкідливих звичок, таких як зловживання алкогольними напоями, тютюнопаління, а також солодкі газовані напої та кава.
- Не лягайте відразу після їжі. За можливості, після вечері здійснюйте піші прогулянки.
- Віддавайте перевагу «вільному» одягу, оскільки тісні пояси та спідня білизна іноді викликають печію.
- Контролюйте вагу тіла. Дотримуйтесь правильного харчування та уникайте продуктів, що викликають метеоризм.
- Уникайте стресів. Подолати стрес можна за допомогою занять йогою, прослуховування музики, прогулянок на свіжому повітрі, розмови з близькою людиною або ж прибирання в оселі та складання білизни тощо. Кожен сам обирає, що для нього більш підходить.
- Займайтеся спортом, будьте фізично активними. Регулярно займайтеся спортом, проте плануйте тренування не раніше ніж через 2 години після їжі, а також не забувайте про водний баланс. Пийте воду до та під час фізичної активності. Рідина допомагає травленню та попереджає появу печії.
👍Бережіть себе та будьте здорові!