Опісторхоз та його профілактика.

Опісторхоз – природно-осередковий гельмінтоз тварин і людини, що характеризується ураженням жовчних шляхів, печінки та підшлункової залози.

В організмі людини паразит може жити протягом багатьох років, викликаючи характерні прояви опісторхозу.

Збудником є гельмінт Opistorchis felineus (гельмінт класу трематоди (сисуни)), який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці та інші.

Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід.

Зараження людини опісторхозом виникає при вживанні в їжу сирої, малосолоної, в’яленої, недостатньо просмаженої або провареної риби🐟: плотви, сазана, ляща, краснопірки, густери, чехоні та ін.

Заразитися можна і після обробки риби при попаданні личинок на посуд або обробний інвентар.

Потрапивши в кишківник людини, личинки звільняються від оболонки, після чого проникають в жовчовивідні шляхи і печінку. Там вони досягають статевої зрілості і вже через місяць починають активно виділяти яйця, які після проходження через шлунково-кишковий тракт, разом із фекаліями виділяються в зовнішнє середовище.

В печінці і жовчовивідних шляхах паразити ведуть активну життєдіяльність, викликаючи алергічні реакції, механічне пошкодження жовчних ходів, застій жовчі.

Симптоми опісторхозу.

Нерідко захворювання протікає в безсимптомній формі і в такому випадку діагностувати його дуже важко — хворий не відчуває болю і дискомфорту, виявляються гельмінти випадково при плановому або екстреному обстеженні. Якщо ж клініка виражена, то перші симптоми опісторхозу з’являються через 3-4 тижні з моменту зараження:

  • підвищення температури, аж до критичних показників;
  • виражена слабкість, надмірна пітливість;
  • нудота, що переходить в блювоту (незалежно від прийому їжі);
  • регулярні головні болі;
  • біль, ломота в м’язах і суглобах.

Пізніше хвороба набуває хронічного характеру і людину турбують болі в правому підребер’ї і розлади травлення.

Клінічна картина інфекції залежить від кількості гельмінтів, що потрапили в організм. Люди, які проковтнули невелику кількість паразитів, можуть мати легку або безсимптомну форму, що може призвести до пізньої діагностики.  При масовому зараженні у людини спостерігається закупорювання жовчних протоків, цироз печінки.

Профілактика опісторхозу:

  • регулярно проводити профілактичну дегельмінтизацію домашніх тварин;
  • мити руки після приходу з вулиці та контакту з домашніми тваринами;
  • приймати в їжу рибу тільки після достатньої термічної обробки:  варити її потрібно не менш як 15-20 хвилин з моменту закипання, смажити до 30 хвилин дрібними шматками в розпластаному вигляді під шаром олії і обов`язково під кришкою;
  • солити непотрошену дрібну рибу (вага одного екземпляра до 50-65 г) не менш як 14 діб, велику (вага одного екземпляра 150-170 г) – не менш як 21 добу. Кількість солі береться з розрахунку 2 кг на 10 кг риби;
  • не допускати згодовування сирою рибою котів та собак;
  • використовувати для приготування різні обробні дошки для сирих та готових продуктів.

Пам’ятайте ! Опісторхоз – тяжке захворювання, яке важко піддається лікуванню! Краще попередити хворобу, ніж вилікувати її.

Знайти