Особливості харчування людей похилого віку
26 грудня 2024
👵Після досягнення шістдесятирічного віку в організмі людини відбуваються незворотні зміни. Вони торкаються не лише зовнішнього вигляду, а й функціонування внутрішніх органів. Обмін речовин сповільнюється, тому для перетравлення їжі потрібен більший час. Люди стають менш фізично активними, й потреба в енергії зменшується порівняно з молодшими роками.
Після 60 років часто спостерігається зниження швидкості метаболізму, а процес перетворення їжі на енергію сповільнюється. Недостатня фізична активність впливає на швидкість засвоєння їжі, що може призвести до значного збільшення маси тіла.
Раціон похилої людини повинен бути максимально збалансованим за вмістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин.
Так надзвичайно важливо для людини літнього віку знизити загальну кількість жирів. З загальної кількості жиру близько 30 г повинні складати рослинні олії, які є джерелом поліненасичених жирних кислот. Більш високим їх вмістом відрізняються олії: льняна, гарбузова, конопляна, оливкова. Для профілактики атеросклерозу, хвороби Альцгеймера, онкологічної патології, покращення імунного статусу організму у раціон слід включати Омега-3 жирні кислоти, що містяться переважно у морській рибі 🐟 (сардина, тунець, скумбрія, лосось), а також в льоні, соєвих бобах 🥜 та волоських горіхах.
Зменшуючи кількість їжі і калорійність раціону, не можна обмежувати споживання білків. Людям похилого віку в якості джерел білка рекомендовано вживати нежирні молочнокислі й рибні продукти, оскільки вони легше перетравлюються та краще засвоюються. У раціон корисно вводити таке джерело білків як сир кисломолочний. Курячі яйця 🥚 мають найкращий, близький до оптимального, амінокислотний склад білків, тому 2-3 рази на тиждень їх корисно включати в меню у вигляді омлету. Джерелами рослинних білків служать крупи та бобові (соя, горох, квасоля).
Вміст вуглеводів у раціоні харчування також не повинен зменшуватись, але їх джерелом повинні бути не цукор та хлібобулочні вироби, а вуглеводи, що містяться в цільнозернових культурах, крупах (гречана каша, коричневий рис тощо), овочах та несолодких фруктах.
Мінеральні речовини (кальцій, фосфор, магній, залізо, цинк, йод, селен) відіграють важливу роль у харчуванні людини – кальцій допомагає підтримувати здорові кістки, магній зберігає серце здоровим, залізо підтримує вміст в крові гемоглобіну тощо. Тому вміст в раціоні людини похилого віку мінеральних речовин не повинен зменшуватись, а вікова потреба в таких речовинах як кальцій та цинк навіть збільшується. Потреба кальцію настільки важлива, що у разі його недостатньої кількості, організм починає адсорбувати його з кісток. Це призводить до остеопорозу та підвищення ризику травм через переломи кісток. Тому у раціоні щоденно повинні бути харчові продукти, багаті на кальцій, головним чином молочні продукти (сир, кефір, йогурт), а також зелень 🥒🥬 та зелені овочі.
Цинк потрібен для роботи імунної системи, регуляції роботи мозку, сприяє загоєнню ран, збереженню психічного здоров’я та підтримці психоемоційного стану, покращує кровообіг, стабілізує артеріальний тиск. До харчових продуктів, в яких міститься даний елемент, відносять м’ясо 🐔 (курка, індичка), жовтки яєць; бобові культури (сочевиця, нут, квасоля), горіхи різних видів і насіння гарбуза, цільнозернові культури (овес, коричневий рис), деякі овочі (буряк, броколі, спаржа, горох), молочні продукти (сир, йогурт, молоко).
Необхідно зазначити, що старші люди потребують підвищеної кількості вітамінів у зв’язку із погіршеним всмоктуванням їх у шлунково-кишковому тракті. Добова потреба повинна бути підвищена шляхом в першу чергу вітамінів С, Д, Е та вітамінів групи В.
Людині похилого віку необхідно обмежувати вживання солі 🧂 (до 5 г на добу) у зв’язку з тим, що занадто багато солі в продуктах пов’язано з високим кров’яним тиском – основним фактором ризику серцевих захворювань та інсульту.
З роками робота травної системи людини сповільнюється. Стінки шлунково-кишкового тракту зм’якшуються, а скорочення стають повільнішими та слабшими, що може призвести до запору. Тому необхідно вживати в їжу продукти, багаті клітковиною, – горіхи, висівки, цільнозерновий хліб та макарони, коричневий рис, фрукти та 🍊🍏🥑 овочі.
✅Харчуйтесь правильно і це забезпечить вам здорову та щасливу старість!