Особливості харчування людей похилого віку

Здається, що з віком можна розслабитись і їсти все, що хочеться. Але це не зовсім так. Вікові зміни системи травлення диктують свої правила, яких потрібно дотримуватися. Інакше очікується погіршення здоров’я та поява нових проблем. При складанні раціону слід враховувати специфічні проблеми харчування людей похилого віку. З віком знижується активність, через що зменшується витрата калорій. Також відбуваються певні зміни в організмі, які потрібно обов’язково враховувати.

Після 60 років у людей можуть спостерігатися такі зміни:

🔸захворювання чи втрата зубів;

🔸захворювання ротової порожнини;

🔸послаблення смакових рецепторів та нюху;

🔸зменшення виділення слини;

🔸погіршення травних процесів;

🔸зниження засвоюваності білкової їжі.

При побудові раціону необхідно обов’язково враховувати всі ці моменти.

Основні правила харчування, яких варто дотримуватись

Важливим елементом раціонального харчування є дотримання режиму прийому їжі – п’яти або шестиразовий прийом їжі (невеликими порціями). Найбільш раціональним є чотириразове харчування. Перший сніданок рекомендовано складати 25% загальної добової калорійності, другий – 15%, обід – 35% і вечеря – 25 %. Останній прийом їжі не пізніше, ніж за дві години перед сном. Деяким особам може бути рекомендований і дробовий режим харчування.

✅Уникайте надмірного вживання солі.

Оскільки з віком погіршується сприйняття смаку, люди похилого віку можуть почати використовувати багато солі і спецій при приготуванні їжі. Сіль затримує воду, збільшує навантаження на серце і може призвести до гіпертонії.

✅Не нехтуйте сніданком.

Перший прийом їжі дає заряд енергії на день. Найкраще вибирати повільні вуглеводи, наприклад, каші. Вівсянка з ягодами та медом – ідеальний приклад. Також ви можете приготувати бутерброди з цільнозернового хліба, олії та сиру.

✅Правильний прийом ліків під час їжі.

Лікар завжди каже, коли потрібно приймати ліки: до, після чи під час їжі. Поєднання ліків із їжею означає, що вам потрібно обов’язково скоригувати прийоми їжі та препаратів. Також не варто забувати, що деякі препарати можуть змінювати смакові відчуття та сприйняття запахів.

✅Підберіть правильний тип живлення

Через особливості організму не завжди виходить їсти те, що хочеться. Наприклад, при захворюваннях шлунку виписують спеціальну дієту, якої потрібно дотримуватися. Або через проблеми з ротовою порожниною доводиться їсти лише м’яку їжу. В цьому немає нічого страшного. Це особливість організму, яку слід прийняти.

✅Дотримуйтесь водного балансу

Організм людей старшого віку чутливий до дефіциту води. Потреба у воді задовольняється наступним чином: 400 мл рідини утворюється в організмі внаслідок обмінних процесів, 700 мл присутні у продуктах харчування (фрукти, овочі, м’який сир, м’ясо, риба, хліб), вільної рідини повинно бути не менше 1,5 л (вода, соки, чай, кава без цукру). Воду краще вживати свіжу джерельну або слабо мінералізовані лікувально-столові води різного складу. При зловживанні чорним чаєм можуть виникати безсоння, вранішня слабкість, підвищена подразливість, передчасна втома, посилюється варикозне розширення вен, з пуринів, які містяться у чаї, утворюється сечовина, тому при його надмірному споживанні можуть виникати порушення обмінних процесів, загострюватися подагра з посиленням болю у суглобах. Зелений чай вважається хорошим профілактичним засобом від атеросклерозу і, навіть, від раку. Він знижує тиск, укріплює стінки судин, має сильну антибактеріальну дію.

✅Білок – основа раціону.

Не забувайте про білок. Це основний будівельний матеріал для м’язів. Але важливо розуміти, що у похилому віці кількість необхідного білка знижується. Більшість вчених вважають, що потрібно щонайменше 0,8 грам білка на 1 кг тіла. Також варто враховувати активність та витрати енергії. М’ясо, яйця, сир – ідеальні джерела білка. Найкраще вибирати нежирні продукти, щоб уникнути сильного навантаження на шлунок.

✅Кальцій – те, що потрібно для кісток.

З віком кістки стають більш крихкими, тому кальцій край необхідний організму людини. Величезна кількість цього мікроелементу є у продуктах молочного походження. Не слід забувати, що з віком може виникнути непереносимість лактози. У цьому випадку можна вибирати безлактозні продукти, або добавки з кальцієм.

✅Створіть сприятливу атмосферу за столом.

Прийоми їжі потрібні не тільки для насичення організму. Спільні вечері з сім’єю допоможуть зблизитися, краще пізнати один одного. Атмосфера за столом це те, що допоможе виявити турботу та любов. Збираючись на сімейні обіди ви покажете, що ви поважаєте своїх літніх родичів і дбаєте про них.

✅Користь продуктів, багатих на Омега 3.

Принципи збалансованого харчування кажуть, що продукти, багаті на Омега 3 покращують роботу серцево-судинної системи, допомагають підтримувати роботу мозку. У раціоні людей похилого віку має бути достатня кількість риб’ячого жиру. Це може бути лосось, тунець, сардини.

✅Контролюйте норму калорій.

Кількісна повноцінність харчування – відповідність калорійності харчового раціону енерговитратам організму. У зв’язку із зниженням інтенсивності основного обміну енергетична цінність харчового раціону у похилих людей повинна бути меншою: у віці 60-74 роки добова калорійність раціонів для чоловіків – близько 2000 ккал, для жінок – 1800 ккал, у віці старше 75 років – 1800 ккал та 1600 ккал, відповідно. Надмірна калорійність харчування сприятиме розвитку та прогресуванню вікової патології (ожиріння, атеросклероз, гіпертонічна хвороба, діабет). Недобір калорій призведе до слабкості, запаморочення.

Важливим є збагачення раціонів продуктами та стравами, що нормалізують роботу кишкової мікрофлори, яка приймає участь у ендогенному синтезі вітамінів К, В2, В6, В12, Н, пантотенової та фолієвої кислот, сприяє виведенню холестерину та його метаболітів з організму, підвищує імунний захист. Для нормалізації мікрофлори кишечника необхідно вживати кисломолочні продукти (геролакт, лактогеровіт, активія, кефір, ряжанка) та харчові волокна (клітковину, пектини).

Отже, для уповільнення старіння та покращення якості життя люди поважного віку повинні дотримуватись основ здорового способу життя, які включають принципи раціонального харчування.

Знайти