Пальмова олія: шкода чи користь?
19 квітня 2025
🌴Пальмова олія – рослинна олія, її одержують із м’якоті плодів олійної пальми. Це один із найдавніших харчових продуктів, відомий ще у Стародавньому Єгипті. Сьогодні пальмова олія набула популярності серед виробників різної харчової продукції, у тому числі шоколадних цукерок. По-перше, вона дешевше, ніж інші рослинні олії та молочний жир, по-друге, продовжує термін зберігання солодощів.
У своєму складі олія містить пальмітинову кислоту, яка здатна збільшувати загальний вміст холестерину ліпопротеїнів низької щільності, або «поганого холестерину». При цьому в пальмовій олії є багато ненасичених жирів: олеїнової та лінолевої кислоти, що сприяють зниженню рівня холестерину в крові.
Чи корисна пальмова олія?
У пальмовій олії міститься велика кількість каротиноїдів, найсильніших антиоксидантів, що становлять велику цінність для організму людини. Каротиноїди позитивно впливають на ослаблене волосся та шкіру. Тому його використовують багато відомих косметичних фірм.
☝️Проте у зв’язку з високим вмістом жирних кислот у пальмовій олії ризик розвитку серцево-судинних захворювань все ж таки є, тому з метою профілактики Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежувати його вживання, а також деяких інших продуктів. До списку входять також вершкове, кокосове масло, топлене молоко та шоколад.
Чи можна назвати шоколад із пальмовою олією справжнім?
🍫Якісні шоколадні цукерки не повинні містити жодних інших олій, крім какао-олії. Саме какао-боби багаті на речовини, які підіймати настрій, покращують концентрацію уваги, сприяють зняттю синдрому втоми та навіть підвищують імунітет. Тому завжди уважно вивчайте склад.
У хорошому шоколаді має бути какао терте, какао-масло, цукор або його замінник. Однак, навіть якщо ви вибрали якісні шоколадні цукерки, їх кількість потрібно суворо контролювати через високий вміст цукру.
Чи дійсно шкідлива пальмова олія?
🫀Існує ряд досліджень, що вказують на зв’язок споживання пальмової олії та захворюваннями серцево-судинної системи. Серйозну небезпеку становлять також токсини, що утворюються при тривалому зберіганні продуктів, що містять пальмову олію, підвищення рівня холестерину від надмірного вживання насичених жирних кислот.
Не купуйте продовольчі товари без маркування, за низькою ціною, краще купувати продукти перевіреної якості, виробники яких зарекомендували себе на споживчому ринку.
Таким чином, у малих кількостях пальмова олія не завдасть шкоди здоровим людям. Тому потрібно ретельно планувати свій раціон і не зловживати ні будь-яким рослинним, ні вершковим маслом!