Підступність сальмонел!

💦 Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, що вражають шлунково-кишковий тракт.

Назва бактерії походить від імені американського мікробіолога Даніеля Сальмона, який відкрив її у 1885 році.

Випадки захворювань на сальмонельоз реєструються цілий рік і, особливо, зростання захворюваності серед населення спостерігається в літній період.

Сальмонелам властива надзвичайна стійкість у зовнішньому середовищі. Вони активно ростуть при нормальній температурі тіла і виживають у найскладніших умовах.

У товщі шматка м’са, масою 1 кг. – витримують кип’ятіння, у соленому салі зберігаються життєздатними до 8 місяців, в солоному і копченому м’ясі – до 80 днів, у тушках птахів – понад рік, у вершковому маслі – до 4 місяців, сирах – до 1 року, у пиві – до 2 місяців, на яєчній шкаралупі – до 20 днів.

Тривало зберігають життєздатність у пилу, гною-компості – до 90 днів, грунті – до 5 місяців, випорожненнях тварин – до 4 років.

Інтенсивно розмножуються при температурі побутового холодильника в харчових продуктах упродовж 6 днів. При температурі 100℃ – гинуть миттєво, але під час варіння качиних яєць – лише через 10 хв, а у термічно оброблених м’ясному та рибному фарші, кип’яченому молоці кількість сальмонел досягає дози, здатної викликати захворювання при температурі 37℃ через 5 годин, при температурі 20-22 ℃ – через 10 годин.

Підступність сальмонел у тому, що, живучи та розмножуючись на продуктах, вони ніяк не впливають на їхній зовнішній вигляд та смакові якості.

📌Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

📌Механізм передачі інфекції — фекально-оральний.

📌Шляхи інфікування:

🔗 аліментарний (споживання забрудненої сальмонелами їжі);

🔗 водний (вода відкритих водойм, яка забруднена неочищеними стічними водами тваринницьких ферм, пташників, м’ясокомбінатів);

🔗 контактно-побутовий (через руки, іграшки, предмети догляду за дітьми, посуд, столи, постільну білизну).

Сальмонельоз найбільшу небезпеку становить для дітей раннього віку та літніх людей, а також осіб з ослабленим імунітетом.

Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-3 діб.

Сальмонельоз може протікати в наступних формах:

шлунково-кишковий сальмонельоз – характеризується гострою формою початку хвороби, блювотою, водянистою формою випорожнення, болями в області живота, здуттям живота, відчуттям слабкості, головними болями, підвищеною температурою тіла, болями в суглобах, м’язовими болями, судомами;

генералізована форма (тифоподібний та септичний сальмонельоз)- характеризується тривалим підвищенням температури, ознаками інтоксикації, виникненням висипу герпетичного характеру в області живота до утворення гнійних вогнищ внаслідок поширення інфекційних процесів до різних органів через кров.

бактеріоносійство (гостре, хронічне, транзіторне).

Профілактика:

👉 мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

👉 не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

👉 не вживати воду з неперевірених джерел, пити бутильовану воду або кип’ячену охолоджену;

👉 перевіряти термін придатності харчових продуктів;

👉 дотримуватися технології та режимів приготування страв;

👉 готувати дитячі суміші безпосередньо перед кожним годуванням;

👉 мити овочі та фрукти під проточною водою;

👉 зберігати харчові продукти з дотриманням правил товарного сусідства;

👉 зберігати продукти, які швидко псуються в холодильнику при температурі не вище +6°С;

👉 зберігати яйця в холодильнику, окремо від інших продуктів;

👉 не вживати сирих яєць;

👉 не вживати майонезу з сирими яйцями домашнього приготування;

👉 вживати яйця водоплаваючої птиці тільки для приготування тіста;

👉 користуватися окремими обробними дошками для м’яса, риби, хліба, зелені та овочів;

👉 не знімати пробу із сирого м’ясного фаршу;

👉 мити іграшки з використанням миючих засобів та ретельно обполіскувати їх під проточною водою.

📢 Бережіть здоров’я, обережно підходьте до харчування та ретельно стежте за гігієною!

Знайти