Про інфекційний контроль

👨‍⚕️Медична допомога повинна бути безпечною і не призводити до негативних наслідків. Однак, щорічно у всьому світі мільйони пацієнтів зазнають шкоди через небезпечні або недбалі дії під час надання медичної допомоги. І як наслідок, пацієнти додатково «отримують» різні хвороби саме там, де лікуються. Своєю чергою, заражаються й медичні працівники, які з ними контактують. Саме на зменшення таких ризиків і спрямований інфекційний контроль.

ℹ️У будь-якому медичному закладі існує значний ризик поширення мікроорганізмів між пацієнтами, відвідувачами та медичним персоналом. Інфекційний контроль — це комплекс організаційних, профілактичних та протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання появі та поширенню інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги (ІПНМД), що базується на результатах епідеміологічного нагляду.

Перебіг ІПНМД зазвичай має більш тяжкий характер порівняно з основним захворюванням, що збільшує тривалість перебування пацієнтів у стаціонарі. Разом з терміном перебування зростає і вартість лікування у 3-4 рази, а найстрашніше – збільшується ризик летального випадку у 5-7 разів. Це також спричиняє надмірне використання ресурсів медичного закладу, включаючи кадрові ресурси, додаткові витрати на матеріали, зношеність обладнання тощо. Заходи з інфекційного контролю націлені на захист пацієнтів та працівників охорони здоров’я від інфекційних захворювань та спалахів.

📅З 2021 року в Україні впроваджено нові правила інфекційного контролю, яких зобов’язані дотримуватись усі заклади охорони здоров’я. Комплекс нових правил з інфекційного контролю введено в дію наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення» від 03.08.2021 № 1614 (далі – Наказ № 1614).

✍️Однією з ключових новацій Наказу № 1614 стало визначення окремого структурного підрозділу — відділу з інфекційного контролю (далі – ВІК) — як відповідального за епідеміологічний нагляд у закладах охорони здоров’я. Відтепер заклади охорони здоров’я мають створювати ВІК та укомплектовувати його кадрами відповідно до «Положення про відділ з інфекційного контролю закладу охорони здоров’я та установи/закладу надання соціальних послуг/соціального захисту населення». Структуру та штатний розпис ВІК визначається як до розміру і спеціалізації закладу охорони здоров’я.

Серед обов’язків ВІК – організація та контроль виконання вимог чинного законодавства із профілактики інфекцій та інфекційного контролю у закладі охорони здоров’я. Одним із ключових напрямків роботи ВІК є створення двох основних планів: річного плану, який потрібно затверджувати щороку, та довгострокового плану на п’ять років. Для підготовки довгострокового плану фахівці ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» рекомендують робити його невеликим і враховувати можливість внесення змін.

Для якісного виконання своїх обов’язків фахівці ВІК проходять регулярне навчання. Окрім цього, ВІК забезпечує навчання медичного персоналу закладу, перевіряє їхню обізнаність із питань профілактики інфекцій та інфекційного контролю, покращення гігієни рук, раціонального використання антимікробних препаратів.

Фахівці ВІК також впроваджують нові клінічні протоколи.

ВІК має проводити моніторинг і оцінку профілактичних заходів. На основі проведеного моніторингу ВІК складає звіти та надає консультації керівництву та структурним підрозділам закладу охорони здоров’я. Спираючись на найсвіжіші дані моніторингу, ВІК розробляє та регулярно оновлює стандартні операційні процедури.

📌Отже, відділ інфекційного контролю є важливим компонентом лікувального закладу, адже виконує важливу роль у профілактиці та моніторингу інфекційних захворювань на всіх рівнях медичного закладу та створює безпечні умови як для пацієнтів, так і для медичного персоналу.

Знайти