Пробіотики, пребіотики та синбіотики – у чому відмінність?

🥗Харчування сучасної людини зазнало ряду істотних змін: раціон втратив колишню різноманітність, у ньому зросла частка рафінованих продуктів, позбавлених харчових волокон, вітамінів і мінеральних речовин.

Представники мікробіоти беруть участь майже у всіх процесах обміну речовин, синтезують вітаміни, сприяють розпаду холестерину до жовчних кислот, захищають від патогенних мікроорганізмів, впливають на роботу імунної, ендокринної, серцево-судинної та навіть центральної нервової системи.

Пробіотики – це живі непатогенні, не токсигенні мікроорганізми, що надходять в кишківник людини з їжею, що корисно впливають на організм, нормалізують склад і біологічну активність мікрофлори травного тракту (Bifidobacterium, Lactobacillus, Propionibacterium).

  • Природні пробіотики містяться в кисломолочних продуктах. Пробіотичні штами використовують для збагачення кефіру, йогуртів, сирів і дитячих молочних сумішей.
  • Пробіотики вважаються безпечними та добре переносяться.
  • Протипоказані пацієнтам з важким гострим панкреатитом.

Пребіотики – це фізіологічно функціональний харчовий інгредієнт у вигляді речовини або комплексу речовин, при систематичному вживанні яких забезпечується сприятливий вплив на організм людини внаслідок вибіркової стимуляції росту та підвищення біологічної активності нормальної мікрофлори кишківника.

  • Пребіотики не належать до лікарських препаратів – вони є компонентами їжі та стимулюють ріст корисних біфідо- та лактобактерій у кишківнику. До них відносяться деякі полісахариди та органічні кислоти.
  • Природні пребіотики містяться в бананах, яблуках, бобових, злакових, часнику. А на виробництві їх додають у молочні продукти, напої, суміші для дитячого харчування, каші, хлібобулочні вироби, цукерки, шоколад, супові концентрати, соуси та приправи, а також м’ясні продукти

Синбіотикифізіологічно функціональні харчові інгредієнти, що являють собою комбінацію пробіотиків і пребіотиків, в якій пробіотики та пребіотики впливають на фізіологічні функції та процеси обміну речовин в організмі людини.

  • Синбіотики зазвичай використовують у складі препаратів (БАД) чи продуктів.
  • Вони поєднують пробіотики та пребіотики, тобто одночасно постачають у кишківник корисні бактерії та їжу для них.

Як зберегти мікробіоту при прийманні антибіотиків?

💊Застосування антибіотиків значною мірою руйнує екологію мікрофлори кишківника людини. Це сприяє виникненню діарейного синдрому на фоні приймання антибіотиків. Найчастіше захворювання розвивається у дітей молодше 6 років або осіб похилого віку (старше 65 років). Майже всі антибактеріальні препарати здатні викликати діарею.

Таким чином, щоб отримати максимальну користь та уникнути розладу травлення, приймання пробіотиків бажано розпочинати одночасно з прийманням першої дози антибіотика. Важливо також відзначити, що при спільному призначенні антибіотиків та пробіотиків інтервал між їх прийманнями має становити щонайменше 2 години. Тривалість приймання пробіотиків визначається рекомендаціями лікаря та інструкцією до препарату.

💟Бережіть свій організм та будьте здорові!

Знайти