Профілактика ботулізму.
5 серпня 2024
За даними Міністерства охорони здоров’я України з початку поточного року зареєстровано 39 випадків захворювання, у червні 2024 року 15 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм — переважно після вживання в’яленої риби та домашніх консервів з м’яса.
Клостридії ботулізму – збудники захворювання, являються природними мешканцями кишківника диких і домашніх тварин, риб, птахів, черв’яків.
З екскрементами тварин попадають в грунт, де роками зберігають свою життєздатність у вигляді спор. Крім того, збудники ботулізму зустрічаються в воді водоймищ, пилу, покидьках, що гниють, на овочах, фруктах, ягодах, грибах.
М’ясо і риба можуть забруднюватись при переробці сировини чи при забрудненні грунтом під час транспортування і зберігання продуктів, а овочі, зелень, гриби, ягоди, фрукти при обсеміненні спорами, що знаходяться в грунті.
Основні симптоми захворювання: головокружіння, нудота, блювання, погіршення зору, поява «сітки» або «мошок» перед очима, сухість в роті, порушення рухливості язика, відчуття грудочки в горлі, порушення вимовлення слів і ковтання, дихальні розлади, задишка, неможливість вдихнути на повні груди, аж до зупинки дихання, затримка сечовипускання, запор.
В разі відсутності своєчасного специфічного лікування, хвороба, в переважній більшості випадків, призводить до смерті❗
Для профілактики ботулізму необхідно дотримуватись наступних правил:
➖ після вилова рибу необхідно терміново выпотрошити, видалити зябри, промити протічною водою та зберігати в холоді, не купуйте рибу в’ялену, копчену, гриби мариновані у приватних осіб;
➖ не консервуйте в домашніх умовах з герметичним закупорюванням м’ясо, рибу, гриби;
➖ овочі та фрукти перед консервуванням необхідно ретельно промити, видалити лежалі і зіпсовані елементи, овочі, що не містять кислоти, консервувати з додаванням оцтової чи лимонної кислот;
➖ виготовлення ковбас потребує ретельного очищення кишківника, що використовується в якості оболонки;
➖ не пробувати і не вживати консерви з ознаками псування – бомбаж, зміна запаху або кольору.
Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається.