Профілактика отруєнь грибами.

В лісах, посадках України росте близько 200 видів їстівних грибів🍄.

З-за великого вмісту в них білків гриби називають рослинним м’ясом. Багато в грибах мінеральних речовин, ферментів, є в них і лецитин, що сприяє нормалізації обміну жирів в організмі.

Однак, народна мудрість наголошує: «Всякий гриб в руки беруть, та не всякий в кошик кладуть».

В зв’язку з інтенсивним розвитком промисловості, транспорту, хімізацією сільського господарства, а в теперішній час внаслідок бойових дій збільшилось попадання в довкілля ксенобіотиків (або токсикантів антропогенного походження), що утримують токсичні речовини (солі важких металів, токсичні неметали, ядохімікати) та радіоактивні речовини.

Це призводить до забруднення останніми атмосферного повітря, води, грунту, а також грибів на значній території. В умовах погіршення екології, наявність в грибах вищевказаних токсичних речовин, визивають отруєння їстівними грибами і викликають особливу проблему.

Гриби володіють здатністю до накопичування токсичних елементів, небезпечних для здоров’я людини❗

При вживанні в їжу такі гриби можуть визвати отруєння. Крім того, можливе накопичення токсичних речовин в організмі людини з проявленням змін обмінних процесів через декілька років, або, навіть, в наступних поколіннях (захворювання печінки, нирок, вегетативної нервової системи та ін.). Залишається проблемою отруєння грибами, коли ядовиті гриби помилково вживають як їстівні.

Також можуть виникнути отруєння при неправильній або недостатній обробці грибів перед їх вживанням.

Для попередження отруєнь грибами необхідно:

👉збирати тільки ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні;

👉перед приготуванням грибів перебрати їх, викинути старі, червиві, сумнівні, ушкоджені гриби;

👉ніколи не вживайте в їжу сирі гриби;

👉збирайте гриби, особливо пластинчасті, обов’язково з ніжками, щоб впевнитись в наявності відмінних ознак отруйних грибів блідої поганки (наявність цибулеподібного потовщення на кінці ніжки та білісуватої «спіднички»);

👉збираючи шампіньйони, особливу увагу зверніть на колір пластинок. У шампіньйонів він від рожево–білого до буро–коричневого, а у блідої поганки – білого кольору;

👉не збирайте гриби біля автомагістралей, на сільськогосподарських угіддях, в парках, скверах,  лісових смугах, де, навіть, їстівні гриби можуть вміщати токсичні речовини;

👉не купуйте свіжі та консервовані гриби на стихійних ринках;

👉при приготуванні грибів суворо дотримуйтесь технологічних вимог до відварювання, посолу, сушінню та маринуванню. Ретельно мийте гриби перед консервуванням та посолом, з метою видалення часточок грунту. Відварювання дикорослих грибів необхідно проводити двічі по 30 хвилин, кожен раз виливаючи відвар;

👉для запобігання отруєнь дітей, не залишайте їх самих в лісі, парку, сквері, лісосмугах в грибну пору;

👉не давайте страви з вмістом грибів дітям до 3 років, не рекомендується вживання грибів дітям до 7 років, а також особам похилого віку, особам з хронічними захворюваннями шлунково – кишкового тракту.

При виконанні вищевказаних рекомендацій по попередженню отруєнь грибами, ви отримаєте відпочинок та задоволення від спілкування з грибним світом, а не засмучення у вигляді отруєнь, а найгірше, смертельних випадків.

Знайти