Профілактика сальмонельозу.
25 липня 2024
Сальмонельоз – гостре інфекційоне захворювання, яке перебігає у вигляді гастроентериту або гастроентероколіту.
Сальмонельоз передається фекально-оральним шляхом.
Інфікування відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, особливо качки, також джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз.
Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці.

Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних продуктів, овочів та фруктів.
Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.
Основні симптоми хвороби
- загальна слабкість;
- підвищення температури;
- біль у шлунку;
- сильна нудота;
- рясна багаторазова блювота;
- пронос;
- сухість у роті;
- можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку.

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:
⏩ мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;
⏩ не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
⏩ використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
⏩ не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
⏩ придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
⏩ яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що підлягають достатній термічній обробці.
⏩ сирі овочі та фрукти обов’язково мийте під проточною водою, а краще обдавайте їх окропом;
⏩ продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику та дотримуватись правил особистої гігієни;
⏩ використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду (очищену або кип’ячену);
⏩ під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.
Пам’ятайте!
Краще попередити ніж лікувати!