Профілактика сальмонельозу.

Сальмонельоз – гостре інфекційоне захворювання, яке перебігає у вигляді гастроентериту або гастроентероколіту.

Сальмонельоз передається фекально-оральним шляхом.

Інфікування відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, особливо качки, також джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз.

Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці.

Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних продуктів, овочів та фруктів.

Інкубаційний період   триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.

Основні симптоми хвороби

  • загальна слабкість;
  • підвищення температури;
  • біль у шлунку;
  • сильна нудота;
  • рясна багаторазова блювота;
  • пронос;
  • сухість у роті;
  • можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку. 

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

⏩ мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;

⏩ не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;

⏩ використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;

⏩ не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

⏩ придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;

⏩ яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що підлягають достатній термічній обробці.

⏩ сирі овочі та фрукти обов’язково мийте під проточною водою, а краще обдавайте їх окропом;

⏩ продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику та дотримуватись правил особистої гігієни;

⏩ використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду (очищену або кип’ячену);

⏩ під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.

Пам’ятайте!

Краще попередити ніж лікувати!

Знайти