Профілактика сальмонельозу
6 червня 2025Високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.
Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз, епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед дітей; виникненням спалахів та значним розповсюдженням.
Сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, що викликається бактеріями роду Salmonella, які потрапляють в організм людини переважно з харчовими продуктами тваринного походження, характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носійства до тяжких септичних форм.

Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця, кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій. Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.
Сальмонели можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у ґрунті до півтора року, у м’ясі до півроку, у пташиних тушках до року і більше. При зберіганні понад 30 днів курячих яєць у холодильнику бактерія здатна проникати через цільну шкаралупу в яйце та активно розмножуватися усередині жовтка. Близько 20 днів зберігаються у молоці, місяць у кефірі та чотири – у вершковому маслі. У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців у яєчному порошку та 17-24 дні на шкаралупі яєць.
Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.
Основні правила профілактики сальмонельозу:
✔️ Суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Навчати гігієнічним навичкам своїх дітей.
✔️ Ретельно мити руки з милом (особливо після відвідування вбиральні та перед їдою).
✔️ Не купувати м’ясо, м’ясні вироби, птицю, яйця, сир, молоко, сметану, вершкове масло у місцях несанкціонованої торгівлі.
✔️ Купуючи яйця, звертайте увагу на дату сортування. Допустимий термін реалізації – 25 днів.
✔️ Дотримуватись термінів і температури зберігання харчових продуктів.
✔️ Дотримуватись правил приготування їжі (використання обробних дошок та ножів окремо для сирої та готової продукції, обробка сирого яйця перед приготуванням теплим мильно-содовим розчином протягом 5 хвилин; варіння яйця протягом 10 хвилин з моменту закипання; варити птицю не менше 40 хвилин, м’ясо – не менше 2 годин.
✔️ Купуючи продукти на ринку або в магазині, слід звертати увагу на дотримання товарного сусідства продуктів. Сира та готова продукція обов’язково має знаходитися на окремих вітринах та продаватися різними людьми.
✔️ Регулярно мити холодильник, ретельно очищати комірки для зберігання яєць.
✔️ Не знімайте пробу з сирого м’ясного фаршу.
✔️ Не пити сирого молока.
✔️ Добре промивати під проточною, а потім кип’яченою водою фрукти, зелень та овочі. Оптимально – ошпарювати окропом.
✔️ У процесі приготування їжі мити руки після оброблення сирого м’яса, риби, птиці, контакту із сирими яйцями.
✔️ Захищати салати, вінегрети та інші холодні страви від забруднення руками в процесі їх приготування, не допускати зберігання салатів у заправленому вигляді більше 3-х годин.