Профілактика серцево-судинних захворювань

В наш час основною небезпекою для здоров’я населення стали хвороби серцево-судинної системи, які нині є провідною причиною захворюваності, інвалідизації та смертності дорослого населення. Сталося омолодження цих захворювань. Лише у країнах ЄЕС щорічно помирають від серцево-судинних захворювань (ССЗ) приблизно 3 млн людей, причому 25% померлих від ССЗ становлять люди віком до 65 років.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) головні фактори ризику смертності та захворюваності від ССЗ – це високий артеріальний тиск, високий рівень холестерину, куріння та алкоголь.

ССЗ – одна з головних причин втрати працездатності та смертності.

Найбільш поширені захворювання серцево-судинної системи:

  1. Артеріальна гіпертензія (АГ). На АГ хворіють до 25% від усього дорослого населення.
  2. Ішемічна хвороба серця (ІХС). Є широким спектром ССЗ (інфаркт міокарда тощо), смертність яких склала до 30% від загальної кількості смертей.
  3. Інсульт.

Немедикаментозна профілактика серцево-судинних захворювань є початковим етапом будь-яких профілактичних заходів, до яких входить:

  • відмова від куріння;
  • відмова від зловживання алкоголем;
  • зниження надлишкової маси тіла;
  • збільшення фізичної активності;
  • боротьба з гіперхолестеринемією.

ССЗ – провідна причина смертності населення. Ці захворювання можна запобігти, виконуючи рекомендації свого лікаря з лікування, змінивши стиль життя та дотримуючись простих правил.

  • Обов’язково слід припинити куріння.
  • Обмежте споживання кухонної солі (до 5 грамів на добу). Не тримайте сільничку на столі, намагайтеся готувати їжу без солі, їжте свіжі овочі та фрукти, обмежте вживання консервованих продуктів.
  • Нормалізуйте масу тіла. Кожен зайвий кілограм супроводжується підвищенням артеріального тиску на 2 мм рт. ст. Важливо нормалізувати масу тіла, про що судять за величиною індексу маси тіла, який має становити менше ніж 25. Індекс маси тіла визначають за формулою: маса тіла (кг), поділена на зріст, виражений у метрах та зведений у квадрат (м2).
  • Зменшіть споживання жирних та солодких продуктів (печиво, цукерки, шоколад, морозиво). Калорійність добового раціону має відповідати енергетичним витратам організму. Середня потреба жінок в енергії становить 1500-1800 ккал на добу, чоловіків – 1800-2100 ккал на добу. Продукти слід готувати на пару, відварювати чи запікати. При приготуванні їжі потрібно використовувати рослинні жири (оливкова, соняшникова, кукурудзяна олія).
  • Щодня виконуйте фізичні навантаження щонайменше по 30 хвилин. Необхідно регулярно виконувати фізичні вправи. Рівень фізичного навантаження визначить ваш лікар.
  • Необхідно контролювати рівень артеріального тиску. Досягніть, щоб АТ був нормальним – менш як 140/90 мм рт. ст.
  • Обов’язково потрібно обмежити вживання алкоголю (не більше 2 стандартних порцій на день для чоловіків та не більше 1 – для жінок). Стандартна порція алкоголю – це приблизно 10 грамів (або 12,7 мл) чистого етанолу, що відповідає 330 мл пива (міцністю 3,5-5%), 100 мл сухого вина (міцністю 12%), 25-30 мл міцного алкоголю (горілка, віскі, коньяк міцністю 40%).
  • Періодично перевіряйте рівень холестерину (ліпідів) та глюкози (цукру) в крові.

📣Прислухайтесь до вищевикладеного та збережіть своє здоров’я.

Знайти