Профілактика цукрового діабету

ℹ️Цукровий діабет є найпоширенішим ендокринологічним захворюванням у світі. Його розвиток пов’язаний із порушенням обміну вуглеводів в організмі. Початкові стадії цього захворювання, на яких ще можна призупинити патологічний процес, протікають практично без симптомів – людина не відчуває болю та дискомфорту, єдиним способом запідозрити його є визначення рівня глюкози в крові.

Цукровий діабет небезпечний своїми ускладненнями. У хворих на діабет зростає ризик інфарктів, інсультів. Нерідкими ускладненнями цукрового діабету є ураження органів зору, так звана діабетична ретинопатія, порушення функції нирок – діабетична нефропатія, і ураження периферичних нервів (полінейропатія) та судин (ангіопатія) з утворенням виразок та гангрени нижніх кінцівок.

Оскільки причина цукрового діабету 1 та 2 типів різна, то й профілактика цих захворювань відрізнятиметься.

📌Цукровим діабетом типу 1 називають захворювання, при якому бета-клітини підшлункової залози не секретують інсулін, необхідний для транспорту глюкози з крові в тканини. Спровокувати захворювання може зовнішній агресор (інфекція, травма), через який відбувається запалення тканини підшлункової залози та загибель b-клітин. Тому профілактика діабету типу 1 зводиться до наступного.

  • Грудне вигодовування. За даними досліджень ВООЗ серед хворих на цукровий діабет більше дітей, які від народження перебували на штучному вигодовуванні. Це пов’язано з тим, що у молочних сумішах міститься білок коров’ячого молока, що може несприятливо впливати на секреторну функцію підшлункової залози. До того ж грудне вигодовування допомагає значно посилити імунітет немовляти та захистити його від вірусних та інфекційних захворювань. Тому грудне вигодовування вважається найкращою профілактикою діабету 1 типу.
  • Профілактика інфекційних захворювань. Для людей із групи ризику на цукровий діабет 1 типу вкрай небезпечні інфекційні захворювання, тому як профілактичні засоби застосовують імуномодулятори типу інтерферону та інші засоби зміцнення імунітету.

📌Цукровий діабет 2 типу у XXI столітті набув характеру пандемії. Серед усіх хворих на діабет близько 90 % людей мають цукровий діабет 2 типу. При цьому захворюванні інсулін, що виробляється підшлунковою залозою, перестає сприйматися організмом і не бере участь у метаболізмі глюкози. Причинами такого порушення обмінних процесів можуть бути:

✔️недостатня фізична активність, що посилює ожиріння;

✔️неправильне харчування з великою кількістю жирів та простих вуглеводів;

✔️генетична схильність.

Профілактика захворювання зводиться до наступного

  • Дієта, дрібне харчування до 5 разів на день. Вживання рафінованих вуглеводів (цукор, мед, джеми тощо) та насичених жирів має бути знижено до мінімуму. Основу харчування повинні становити складні вуглеводи та продукти, багаті на розчинні волокна. У відсотковому співвідношенні вміст вуглеводів у їжі має бути 60%, жирів – близько 20%, білків – не більше 20%. Перевага надається білому м’ясу птиці, нежирній рибі, стравам з овочів, відварам трав, компотам без додавання цукру. Смажену їжу замінюють відвареною, тушкованою, запеченою. Солодощі, газовані напої, десерти, розчинні напої з цукром, фаст-фуди, копчене, солоне необхідно виключити з раціону.
  • Регулярне фізичне навантаження. Фізична активність покращує процеси метаболізму та підвищує чутливість тканин організму до інсуліну.

Займаючись профілактикою цукрового діабету 2 типу, Ви дієте на благо всього організму.

☝️Правильна система харчування, помірна фізична активність, контроль ваги є базовими поняттями для профілактики як цукрового діабету, так і гіпертонічної хвороби, інсульту, інфаркту. Для раннього виявлення цукрового діабету необхідно визначати рівень цукру хоча б один раз на рік.

Знайти