Профілактика туляремії.

Туляремія – природно-вогнищеве зоонозне інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями Francisella tularensis.

Збудник тривалий час може існувати у довкіллі:

🏞️ у воді при +13, +15°С зберігаються до 3-х місяців;

🌾 у зерні, соломі при температурі нижче 0°С – не менше 6 місяців;

🐀 у шкірах водяних щурів при +20-25°С – до місяця.

Резервуаром інфекції є різні види диких гризунів (ондатри, зайці, водяні щури, полівки, хом’яки, миші та інше).

Джерелом також можуть бути свійські тварини (свині, вівці, велика рогата худоба). Від людини до людини туляремія не передається.

Переносники інфекції, які підтримують існування збудника в природних вогнищах, є кровосисні комахи (іксодові і гамазові кліщі, комарі, ґедзі).

Зараження людини відбувається наступними шляхами:

✔️ контактний – через пошкоджені та непошкоджені ділянки шкіри та слизові оболонки при зіткненні з хворими або полеглими гризунами та зайцями;

✔️ аліментарний – при вживанні продуктів харчування та води (колодязної, гірських струмків та інших відкритих водойм),  контамінованих збудником туляремії;

✔️ аерогенний (повітряно-пиловий) – при вдиханні повітряно-пилового аерозолю, що утворюється при обробці зерна, сіна, соломи, які контаміновані збудником туляремії від хворих гризунів;

✔️ трансмісивний – здійснюється в результаті укусів інфікованими кровососними членистоногими (комарами, сліпнями, кліщами).

Хвороба починається гостро, з раптового підвищення температури до 39-40°С. З’являється різкий головний біль, запаморочення, лихоманка, біль у м’язах ніг, спини та поперековій області, втрата апетиту. Характерна ознака – збільшення лімфатичних вузлів, розміри яких можуть бути від горошини до волоського горіха.

Як уберегти себе від захворювання на туляремію?

❗ Надійним захистом профілактики туляремії є ІМУНІЗАЦІЯ. Вакцинацію проводять один раз на 5 років особам старше 7 років.

❗ Для захисту від комах і кліщів необхідно використовувати індивідуальні засоби захисту (репеленти, одяг повинний мати довгі рукава, штани та інше).

❗ При появі гризунів слід вживати заходи, спрямовані на їх знищення за допомогою пасток або хімічних препаратів.

❗ Необхідно стежити за чистотою подвір’я та на садибних ділянках, не допускати захаращення. Сміття та харчові відходи зберігати у сміттєзбірниках чи контейнерах із щільно прилеглими кришками, своєчасно вивозити.

❗ Продукти слід зберігати в місцях, недоступних для гризунів, воду – в закритих ємностях.

❗ Не вживати продукти харчування зі слідами діяльності гризунів, а також не збирати гриби, пошкоджені гризунами (погризи, послід).

❗ Для уникнення зараження повітряно-пиловим шляхом, у роботі під час обробки зараженого зерна, сіна, необхідно застосовувати засоби особистого захисту (захисні маски або респіратор, рукавички).

Знайти