Профілактика захворювань нирок
23 лютого 2025
Нирки виконують декілька дуже важливих задач: фільтрація і виведення шкідливих речовин та продуктів розпаду, кальцієвий обмін, водно-сольовий обмін.
📌Якщо робота нирок порушена, то це дуже суттєво вплине на організм.
Щоб зрозуміти, що проблема криється саме в цих органах, необхідно знати причини виникнення та основні ознаки ниркових захворювань. Звичайно, це не допоможе самостійно поставити собі діагноз і призначити лікування, зате дозволить зрозуміти, що потрібно звернутися до уролога.
☝️Харчування безпосередньо впливає на здоров’я нирок. Тому якщо є схильність або вже є наявні проблеми, то корегування раціону може дуже позитивно вплинути та пришвидшити одужання.
Які продукти краще мінімізувати у своєму раціоні і як відкоригувати своє харчування, якщо є проблеми з нирками?
1. Варто помірно вживати тваринний білок, тому що нирки виводять продукти розпаду білків. Відповідно, на нирки іде надмірне навантаження.
2. Варто виключити надмірно солоні продукти, для нирок такі види їжі роблять додаткове навантаження, порушують водно-сольовий баланс і негативно впливають на артеріальний тиск.
3. Варто помірно споживати продукти, що багаті на фосфор, бо при хворобах нирок він може накопичуватись у надмірній кількості.
4. Обережно слід бути з кальцієм. Під час хвороб нирок він може бути як у дефіциті (тоді постраждають кістки), так і в надлишку (а це вже погано для судин і тканин). Це стосується таких продуктів, як: усі види сирів, кисломолочні продукти, кунжут і мак, консервована риба і соя.
5. Дозовано слід вживати продукти з високим вмістом калію: банани, картопля, кабачки, гарбуз, диня, абрикоси та курага, чорнослив і родзинки, помідори, шпинат, броколі.
Що стосується корисних продуктів, то варто звернути увагу на такі:
✔️ продукти з помірним вмістом кальцію, наприклад: горіхи, вівсянка, пшенична крупа, салатне листя, апельсини, інжир тощо;
✔️ більшість овочів та фруктів: яблука, груші, сливи, персики, виноград, журавлина, чорниця та інші ягоди, морква, селера, солодкий перець, капуста, огірки та інша городина (але вищезгадані продукти з калієм варто споживати помірно);
✔️ варена та запечена риба, птиця, м’ясо (але пам’ятати про порції, щоб вписуватись у норму тваринного білка, але не перевищувати її);
✔️ варені крупи (рисова, пшенична, кукурудзяна тощо), хліб, макарони (бобові — у помірній кількості);
✔️ нерафіновані олії, горіхи, насіння.
Причини та механізм розвитку захворювань
Аутоімунний процес. В результаті збою в імунній системі виробляються антитіла проти клітин нирок, що призводить до розвитку запалення, як результат – гломерулонефрит.
Бактеріальна інфекція. Бактерії, потрапляючи в нирки, починають там розмножуватися, це викликають запалення, яке призводить до пієлонефриту. У разі подальшого прогресування хвороби й відсутності лікування з’являються гнійники (абсцес нирки). Розвитку бактеріальної інфекції сприяє порушення відтоку сечі з нирок.
Інтоксикація організму.
Порушення обміну речовин і хімічного складу сечі є основною причиною виникнення сечокам’яної хвороби. При цьому в нирках формуються камені, які можуть порушувати відтік сечі, травмувати слизову оболонку нирок і сечоводів. Це сприяє приєднанню вторинної бактеріальної інфекції та пієлонефриту.
Гемоліз – стан, при якому відбувається руйнування еритроцитів і вихід гемоглобіну в кров. Він осідає в клубочках нирок і утруднює їх роботу. Як результат, розвивається небезпечний стан – гостра ниркова недостатність.
Порушення кровотоку в судинах нирок.
Низький артеріальний тиск.
Травмуючі чинники. Забій, колоті або різані рани викликають пошкодження ниркової тканини з порушенням її функції.
Рекомендується:
👉 збільшити добовий діурез (об’єм сечі, що виділяється) внаслідок вживання некалорійною рідини відповідно віку, при відсутності протипоказань;
👉 ретельно дотримуватися правил особистої гігієни статевих органів;
👉 уникати переохолодження;
👉 лікування «вогнищ» інфекції в організмі (хронічний тонзиліт, каріозні зуби), гінекологічної патології;
👉 виключити необґрунтоване приймання нестероїдних анальгетиків (у т.ч. парацетамол);
👉раціональне харчування (обмежити продукти, які містять велику кількість білка та кухонної солі, при збереженні ними енергетичної цінності).
Бережіть нирки!