Протихолерні заходи в Донецькій області.
16 серпня 2024
З початку повномасштабних військових подій, в Донецькій області точаться активні бойові дії, внаслідок яких продовжуються руйнування та пошкодження об’єктів критичної інфраструктури.
Особливо актуальними для Донецької області є проблеми з каналізуванням, постачанням населенню води питної якості через порушення систем водопостачання регіону, що порушує умови життєдіяльності населення, дотримання санітарно-гігієнічних правил, продовжується міграція населення.
Все перераховане має ризики ускладнення епідемічної ситуації, зокрема виникнення та розповсюдження холери.
Тому здійснення протихолерних заходів придбає особливого значення.
Робота з питань недопущення виникнення та розповсюдження холери в Донецькій області здійснюється в плідній міжвідомчій взаємодії.
За наданими ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» рекомендаціями підготовлено проект оновленого Комплексного плану санітарної охорони території Донецької області та захисту населення від інфекційних хвороб, у тому числі холери, який надано для погодження департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації та Головним управлінням Держпродспоживслужби у Донецькій області.
Станом на дійсний час на території області діє «Комплексний план профілактики гострих кишкових інфекцій, холери в Донецькій області протягом особливого періоду», затверджений протокольним рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ і НС Донецької області від 21.06.2023 (протокол №10). Виконання означеного Комплексного плану знаходиться на контролі облдержадміністрації та ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ». Також в ході підготовки до епідемічного сезону з холери в 2024 році розроблений та затверджений спільний наказ департаменту охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації та ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» «Щодо попередження виникнення та поширення випадків захворювання на холеру в Донецькій області» № 146/141 від 02.05.2024, яким визначені дії спеціалістів ОЦКПХ та органів та закладів охорони здоров’я, затверджена госпітальна база для надання медичної допомоги особам, хворим або підозрілим на холеру і вібріононосіям, зокрема у разі погіршення епідемічної ситуації.
Також на територіях громад діють відповідні комплексні плани та спільні накази, в підготовці яких приймали участь фахівці ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ», які в підготовчий період до епідемічного сезону холери 2024 року були переглянуті, а більшість була оновлена за необхідністю, зокрема були ураховані рекомендації ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».
Госпітальною базою для надання медичної допомоги особам, хворим або підозрілим на холеру і вібріононосіям, визначені: КНП «Інфекційна лікарня м. Костянтинівка» – для надання медичної допомоги дорослим та дітям; КНП «Інфекційна лікарня м. Мирноград» – для надання медичної допомоги дорослим та дітям
Але відповідно до наказу від 17.07.2024 № 25-к «Про призупинення трудових договорів» КНП «Інфекційна лікарня м. Мирноград» з 17.07.2024 призупинила свою діяльність (у зв’язку з наближенням лінії бойового зіткнення знаходилася в зоні обстрілів, постраждала під час одного з них).
У разі погіршення епідемічної ситуації, госпітальною базою для надання медичної допомоги особам, хворим або підозрілим на холеру і вібріононосіям визначені:
➖ для дорослих – КНП «Добропільська лікарня інтенсивного лікування»; КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Дружківської міської ради КНП «Міська лікарня №3» Краматорської міської ради; КНП «Слов’янська центральна районна лікарня»; КНП «Курахівська міська лікарня»; КНП «Селидівська центральна міська лікарня Селидівської міської ради»;
➖ для дітей – КНП «Обласна дитяча лікарня м. Слов’янськ»; КНП «Добропільська лікарня інтенсивного лікування»; КНП «Дитяче територіальне медичне об’єднання» Краматорської міської ради, КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Дружківської міської ради.
З 1 червня розпочати дослідження на холерні вібріони пацієнтів з симптомами гострих кишкових інфекцій та довкілля.
Точки дослідження довкілля визначені з урахуванням конкретної ситуації та рекомендацій ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Для здійснення моніторингу за циркуляцією холерних вібріонів серед людей та з об’єктів довкілля забезпечена готовність лабораторної мережі, зокрема мікробіологічною лабораторією Костянтинівської філії виконано контроль зразків поживних середовищ для дослідження на холеру, що були надані філіями та закладами охорони здоров’я.
Активно здійснюється навчання фахівців закладів охорони здоров’я з питання реагування у разі виникнення холери.
Продовжується моніторинг стану водозабезпечення населення регіону, результати досліджень, які не відповідають встановленим нормативам, для реагування направляються органам виконавчої влади, зацікавленим службам, відомствам тощо, при необхідності надаються профілактичні пропозиції, за результатами досліджень води з нецентралізованих джерел водопостачання також проводиться дезінфекція громадських та приватних свердловин, колодязів; населення регіону постійно інформується про стан води, що надається, отримує поради з профілактики, розповсюджують таблетки для дезінфекції води. Активована профілактична санітарно-освітня робота з населенням, у т.ч. щодо заборони використання для вживання води негарантованої якості, профілактики гострих кишкових інфекцій, холери.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, холери
РЕКОМЕНДУЄМО:
⛔ НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання.
⛔ НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
⛔ НЕ порушувати умови та строки зберігання продуктів.
⛔ НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
⛔ НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
⛔ НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, інших джерел, якість та безпека води яких невідома.
При відсутності доступу до якісної питної води, використовуйте для вживання бутильовану воду або після кип’ятіння, обробки, для чого придбайте та використовуйте спеціальні пігулки для обробки води в домашніх умовах, активований вугль тощо).
Особливу увагу необхідно приділяти якості і безпеці харчових продуктів та питної води, дотриманню правил особистої гігієни:
❖ Приготовлені страви бажано вживати відразу; зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин. У випадку повторного споживання гарячі страви (перші, другі блюда) мають піддаватись вторинній термічній обробці.
❖ НЕ виготовляйте багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки та мають обмежений строк придатності (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
❖ При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
❖ Для пиття і приготування їжі доцільно використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. Тому для пиття та приготування їжі бажано зробити запас питної води для використання при відсутності централізованої подачі води.
❖ Перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету необхідно завжди мити руки з милом (при неможливості – використовуйте антисептики для рук, вологі дезінфікуючі серветки.