Принципи сучасного раціонального харчування.

Найважливішим чинником способу життя є харчування.

🥗 Їжа – це «пальне», без якого організм не може функціонувати, вона дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур.

Раціональне харчування – це повноцінне харчування людей з урахуванням статі, віку, характеру праці, кліматичних умов та інших чинників.  Правильне харчування сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим впливам довкілля. Воно підвищує фізичну та розмовну працездатність і таким чином забезпечує активне довголіття.

 Поняття раціонального харчування включає дотримання трьох основних принципів.

1️⃣ Забезпечення балансу енергії, що надходить з їжею і витрачається людиною в процесі життєдіяльності.

2️⃣ Задоволення потреби організму в певних харчових речовинах.

3️⃣ Дотримання режиму харчування.

Перший принцип – енергетична рівновага.

Енергетична цінність добового раціону харчування повинна відповідати енерговитратам організму. Енерговитрати залежать від статі (у жінок вони нижче в середньому на 10%), віку, фізичної активності, професії. В середньому треба вживати 2000-2500 ккал на добу.

Другий принцип – збалансоване харчування.

Кожен організм має потребу в суворо певній кількості харчових речовин, які повинні надходити в певних пропорціях.

Білки є основним будівельним матеріалом організму, джерелом синтезу гормонів, ферментів, вітамінів, антитіл.

Жири володіють не тільки енергетичною, а й пластичною цінністю завдяки вмісту в них жиророзчинних вітамінів, жирних кислот, фосфоліпідів.

Вуглеводи – основний паливний матеріал для життєдіяльності організму (свіжі фрукти, овочі, боби, горох, картопля, кукурудза тощо). До розряду вуглеводів відносяться харчові волокна (клітковина), які відіграють важливу роль в процесі травлення і засвоєння їжі.

Важливе значення для правильного обміну речовин і забезпечення функціонування організму мають мінеральні речовини і вітаміни.

Відповідно до принципу збалансованого харчування має надходження білків, жирів, вуглеводів в організм в строгому співвідношенні 50:20:30 (50% вуглеводів, 20% – білки, 30% – жири).

Третій принцип – режим харчування.

Харчування має бути дрібним (3-5 рази на добу), регулярним (в один і той же час) і рівномірним, останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2-3 години до сну.

Сучасна модель раціонального харчування має вигляд піраміди. Орієнтуючись на неї ви зможете складати збалансований раціон на кожен день.

Раціональне харчування людини – це не дієта, і не особлива суворість до свого організму.

Це та норма, засвоївши яку, ви відчуєте себе краще. А ваш організм скаже вам за це «спасибі»!

Знайти