Псевдотуберкульоз – що варто знати?
7 березня 2025
Псевдотуберкульоз – це гостре інфекційне захворювання, яке проявляється синдромом загальної інтоксикації, лихоманкою, катаральними явищами, ураженням травневої системи та суглобів.
Це захворювання поширене повсюдно, реєструються спорадичні випадки у різних областях України. Псевдотуберкульозу характерний підйом в зимово-весняний період.
Збудник хвороби бактерія Yersinia pseudotuberculosis із роду Yersinia. Зараження відбувається переважно через інфіковані продукти, воду, брудні руки.
🥕Найбільше значення мають овочі та коренеплоди, тобто вживання салатів із сирих овочів: капусти, моркви, буряків, приготовлених із порушенням правил технології, умов зберігання. Потім молочні (сир) та м’ясні продукти з порушенням правил термічної обробки. Водний фактор відбувається при вживанні води з невідомих джерел.
🐁Основним джерелом інфекції для людини є гризуни, які забруднюють харчові продукти та воду. Концентрація збудників зростає при тривалому зберіганні овочів, коренеплодів і фруктів в холодних та вологих сховищах, підвалах та холодильниках. Небезпека зараження зростає при вживанні інфікованих продуктів, що тривало зберігаються при низькій температурі, оскільки в цих умовах збудник інтенсивно розмножується. Потрапляючи до організму людини з інфікованою їжею, водою, збудник долає шлунковий бар’єр. Він викликає ерозії, виразки, а часом і гострий апендицит, проникаючи в різні органи, тканини, насамперед в печінку і селезінку, де формуються вторинні осередки у вигляді мікроабсцесів.
Захворювання починається загальною слабкістю, головним болем, лихоманкою, нудотою, втратою апетиту, блюванням, висипом (частіше скарлатиноподібним), м’язовими та суглобовими болями, у тяжких випадках можливий непритомний стан. Діагноз ставиться після лабораторних досліджень. Тривалість інкубаційного періоду у від 7 до 10 днів.
Прогноз при псевдотуберкульозі сприятливий, хвороба зазвичай закінчується одужанням.
Для профілактики захворювання необхідно:
✔️Для пиття та приготування їжі використовувати лише бутельовану або кип’ячену води з перевіреного джерела водопостачання;
✔️Дотримуватись правил особистої гігієни: мити руки з милом та за потреби обробляти їх антисептиком;
✔️Дотримуватись правил приготування їжі, термічної обробки продуктів;
✔️Боротися з гризунами, запобігати їх проникненню в їдальні, склади, магазини, овочесховища. При потребі – вчасно проводити дератизаційні заходи в складських та підсобних приміщеннях;
✔️Контролювати зберігання та вивезення побутового сміття і харчових відходів, щоб запобігти розмноженню мишей та щурів;
✔️Дотримуватись правил зберігання та реалізації овочів та фруктів, ретельно їх мити перед приготуванням салатів. Не допускати вживання гниючих овочів та фруктів;
✔️Обов’язково мити та просушити овочі та фрукти, зелень, перш ніж покласти в холодильник.
Дотримуючись цих простих порад, ні яка хвороба не буде страшна вам та вашим близьким!
💜Бережіть себе та будьте здорові!!!