Псилліум як джерело розчинної клітковини.

Клітковина – складний вуглевод та харчове волокно, що міститься у продуктах рослинного походження.

Вона перетравлюється організмом, але бактерії кишківника використовують її до виконання низки функцій.

Існує два види клітковини — розчинна та нерозчинна.

Майже всі рослини містять обидва види, але в різних пропорціях. Обидва потрібні нашому організму.

Одним з джерел розчинної клітковини є псилліум.

Псилліум – це порошок, зроблений з висівків, тобто лушпиння насіння рослини Plantago ovata (подорожник яйцеподібний або подорожник блошиний, також відомий як ісфагул та іспогол). Ця рослина – родич відомого всім подорожника, проте дещо від нього відрізняється. Батьківщиною подорожника яйцеподібного є Південна та Західна Азія.

Plantago ovata в лікарських та лікувальних цілях використовували ще століття тому. Наприклад, його застосовували при кашлі, проблемах з кишківником та шлунком, а також як косметичний засіб. Сучасні ж дослідники з’ясували, що лушпиння насіння цього подорожника є найціннішим джерелом корисних харчових волокон.

Одна столова ложка (5 г) лушпиння псилліуму містить 4 г розчинної клітковини!

Для отримання такої кількості клітковини довелося б, наприклад, вжити 200 г броколі, приготовленої на пару. При цьому цей продукт не містить вуглеводів, тобто не додає раціону калорійності, плюс в ньому немає глютену, що дозволяє використовувати його і людям з непереносністю цієї речовини.

Як діє псилліум?

Одна з головних властивостей розчинної клітковини, на яку так багатий псилліум, – здатність притягувати воду. Поєднуючись з рідкістю, порошок псилліуму набухає і перетворюється на м’яку киселеподібну речовину. Ця маса, що містить корисну клітковину, є пробіотиком, тобто речовиною, що допомагає росту і роботі захисної мікрофлори кишківника. Таким чином, вживання псилліуму допомагає налагодити травлення і запобігти виникненню хвороб шлунково-кишкового тракту.

Однак треба пам’ятати, що псилліум потрібно рясно запивати водою: 1 г порошку псилліума здатний увібрати 45 мл рідини! Також дослідження показали, що додавання в раціон лушпиння псилліуму дозволяє контролювати стрибки цукру в крові після приймання їжі. Це відбувається завдяки уповільненню всмоктування вуглеводів: його зменшує  обгортання стінки кишківника желеподібною масою, на яку перетворюється псилліум при змішуванні з рідкістю.

Псилліум сприяє схудненню, поліпшення вуглеводного та ліпідного обміну, знижує ризик атеросклерозу, хвороб серця, цукрового діабету. І при цьому майже немає калорій!

Як застосовується псилліум?

Псилліум можна приймати окремо або додавати його до різних страв. У першому випадку найзручніше капсули з порошком або псилліум у таблетованій формі. Але можна взяти й порошок: зазвичай його розчиняють у воді та випивають, можна додати в йогурт та смузі.

Псилліум майже без смаку і практично не відчувається в готовому продукті. Не забувайте запивати псилліум достатньою кількістю води (склянка води на 1 чайну ложку). Якщо ви розводите псилліум у воді, дайте йому настоятися кілька хвилин, щоб отримати рідину, схожу на кисіль, а потім пийте. Зазвичай псилліум рекомендують вживати під час або після їжі.

Перед вживанням псилліуму обов’язково  порадьтеся з лікарем! Бережіть себе та будьте здорові!

Знайти