Питний режим та харчування у спеку.

Температури, які коливаються більш ніж на 10 градусів вище середньої високої температури для регіону і тривають протягом кількох тижнів, визначаються як надзвичайна спека.

Більшість людей погано переносять сильну спеку. І це логічний відгук нашого організму на неприйнятні для нього умови.

🌞Спека – справжнє випробування. Вона виснажує та втомлює.

Під час спеки в організмі відбувається пришвидшення всіх обмінних процесів,  виникає зневоднення – організм намагається охолодитись і віддає більше води разом з потом.

Якщо у тілі занадто мало води, то ті обмінні процеси, які відбуваються завдяки їй, можуть порушуватись.

Тривале перебування на спеці під відкритим сонцем може порушити функції нирок, серця і мозку, який також дуже чутливий до температур. Також разом із потом ми втрачаємо не лише воду, а й різні мікроелементи, які потрібні людям. Зокрема, це калій та магній. Тому дуже важливо в спеку дотримуватись питного режиму та правильного харчування.

 Оптимальний варіант пити воду, ніж компоти, напої, вона найкраще втамовує спрагу та її найлегше сприймається організм. Кількість води, яку слід випивати за день, залежить від здоров’я людини. Якщо проблем зі здоров’ям немає, то найкращий орієнтир – відчуття спраги або голоду (голод, до речі, теж може бути викликаний спрагою). Орієнтовно щоденно необхідно пити 2 – 3 літри негазованої чистої води невеликими порціями. Це правило особливо важливе для людей похилого віку, оскільки з віком відчуття спраги притупляється. Норма споживання води залежить від ваги: ​​чим більша маса тіла, тим  більшої кількості рідини потребує організм.

Якщо людина має такі хронічні захворювання, як серцево-судинні, зокрема гіпертонічну хворобу, цукровий діабет та інші, необхідно проконсультуватися  із сімейним лікарем щодо оптимальної кількості води, яку потрібно вживати.

👉Треба пам’ятати, що холодні напої з льодом не можуть охолодити наше тіло під час спеки.

Вивести тепло з організму можна лише разом з потом. Коли ми випиваємо холодний напій, то нам здається, що стало прохолодніше, але організм не охолодився. Холодна рідина просто розбавить тепло усередині, але не розв’яже проблему перегрівання.  Також занадто холодний напій може провокувати біль у горлі, викликати судоми шлунку.

Не варто у спеку вживати й солодкі газовані напої та алкоголь, оскільки цукор та спирт сприяють зневодненню і спрагу не втамують.  Також краще зменшити споживання кави, бо вона теж виводить воду з організму. Не треба пити  рідини, що містять кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, адже це фактично призводить до втрати більшої кількості рідини.

Особливу увагу у спеку треба приділяти харчуванню. Не рекомендується під час спеки вживати смажену їжу: вона зігріває організм і важко перетравлюється. Крім того, варто відмовитись від солоних продуктів і менше солити страви. У літній період необхідно скоротити кількість жирних і солодких страв, бо вони важче перетравлюються або й узагалі відмовитись від них. Влітку потрібно менше калорій: організму не треба витрачати енергію, щоб зігрітись.

Дієтологи радять зменшити й кількість білків у раціоні, особливо тваринних. Наше тіло витрачає більше енергії на перетравлення білка, тож нагрівається сильніше. Під час сильної спеки також треба збільшити кількість зелені та салату🥬, щоб поповнити баланс магнію та калію. Цілком нормально, якщо на період сильної спеки хочеться їсти лише овочі та фрукти. Слухайте свій організм, але водночас стежте, щоб тіло отримувало достатньо поживних речовин.

Деякі продукти, які вкрай бажано їсти в спеку. Абсолютне лідерство тут утримують огірки🥒, в яких частка води досягає 96%. Помідори🍅 трохи відстають — 93%.

Якщо взяти більш солодкі продукти, то можна подивитися на полуницю🍓(90%) і грейпфрут🍊(88%). В абрикосах🍑 і яблуках 🍎також багато води (85%), у вишні 🍒та черешні — близько 82−83%.

Пам’ятайте і про те, що харчові отруєння влітку трапляються значно частіше, ніж в інші сезони❗

Під час спеки обов’язково треба звертати увагу на якість продуктів: краще не купувати м’ясо чи морепродукти на ринку. Влітку вони псуються дуже швидко, і це загрожує сильним отруєнням. Свіжоприготовлена домашня їжа допоможе їх уникнути. А ось куплених на базарі пиріжків, чебуреків, біляшів, а також салатів з майонезом в закладах громадського харчування слід остерігатися.

Щоб палюче сонце не вбивало все задоволення від літа, дотримуйтесь  порад, як пережити спеку.

Знайти