Рекомендації щодо харчування при захворюванні печінки, жовчного міхура.

Роль печінки в організмі людини важко переоцінити.

Вона відповідальна за близько 500 функцій, які можна поділити на  основні групи: обмінна (участь у всіх видах обміну речовин), кровотворна (синтез факторів згортання крові), травна (синтез жовчі, що важливий у засвоєнні жирів), функція сховища (зберігає сотні мілілітрів крові у своїх судинах).

А ще печінка регулює надходження вітамінів та мінералів, рівень холестерину та гормонів, синтезує глюкозу!

Захворювань печінки буває багато, тож зупинимось на найчастіших: вірусні гепатити; цироз; жировий гепатоз; пухлини печінки; алкогольна хвороба.

Головні фактори, що сприяють різним захворюванням печінки: надмірне вживання алкоголю; нездорове харчування (продукти з високим вмістом цукру, цукрозамінники, газована вода); надмірна вага; деякі медикаменти (антидепресанти, антибіотики, антациди); хімічні речовини (в складі хімічних побутових та гігієнічних засобів); надлишок заліза та вітаміну А в організмі; куріння.

Якщо уявити, що печінка в організмі не працює, то ми спостерігатимемо процес, при якому будуть накопичуватися токсини, ліки не будуть виводитися з організму, а їжа просто не зможе перетравлюватися. Наше життя без печінки просто неможливе.

Дієта при захворюваннях печінки.

Харчування в разі захворювань печінки має бути регулярним, чотири-п’ять разів на день. Слід унеможливити голодування і переїдання, вживання холодних напоїв і страв. Гастроентерологи пропонують  дієту номер п’ять у разі захворювань печінки, засновану на вживанні страв, приготованих на парі, варених і тушкованих продуктів. Дієтичний стіл у разі захворювань печінки повинен мати співвідношення між білками, жирами та вуглеводами 1:1:4. Слід виключити вживання алкоголю, кави та какао. У разі захворювань печінки та жовчного міхура можна пити мінеральну воду без газу з вмістом натрію та сульфату. Рекомендується вживання морквяних і гарбузових соків.

Харчування при захворюваннях жовчного міхура є важливою складовою у профілактиці і лікуванні.

В основі лікування жовчнокам’яної хвороби є зміна режиму харчування, також необхідно зменшити в раціоні продукти, що містять холестерин. Найбільш багатими на холестерин є жовтки курячих яєць, жирне м’ясо та риба, сало. Для боротьби з уже високим рівнем холестерину необхідно збільшити прийом продуктів, які містять магній: гречана і вівсяна каші. Жовчний міхур допомагає перетравлювати жирну їжу. Тому відразу після його видалення слід суттєво обмежити смажену та жирну їжу. Після операції жирові калорії, отримувані з жирів мають складати менше 30% добової калорійності.

Основні принципи харчування при жовчокам’яній хворобі.

🟠 Пацієнтам з жовчокам’яною хворобою необхідно дотримуватись 5-6 разового прийому їжі на день.

🟠 За способом приготування їжа має бути відвареною, приготовленою на пару, запеченою в духовці.

🟠 Страви мають бути теплої кімнатної температури.

🟠 Повністю переглянути продукти, які входили в щоденний раціон до хвороби та стали причиною виникнення застою жовчі і утворення каменів.

Заборонені продукти:

хлібобулочні вироби (здобна випічка, пончики, млинці, торти і тістечка з кремом, свіжий хліб, смажені пиріжки, чебуреки); молочні продукти (сир, сметана, молоко, вершки і сири з високим відсотком жирності); яйця та жири (смажені та сирі яйця, яєчні жовтки, сало, маргарин, смалець); супи  (наваристі бульйони); гриби, бобові, щавель, редис; риба (солона і копчена риба жирних сортів (осетрові); м’ясні продукти (ковбаса, сардельки, сосиски, напівфабрикати, жирне м’ясо (свинина), смажене м’ясо, копчені ковбаси, консерви, гуска, качка).

Алкогольні напої негативно впливають на організм людини з жовчнокам’яною хворобою. До найбільш шкідливих спиртних напоїв відносяться пиво та інші слабоалкогольні напої, прийом яких необхідно виключити.  При виключенні з раціону цих продуктів, значно зменшується утворення холестерину і вироблення жовчі у великій кількості.

Продукти, які необхідно ввести в раціон при жовчнокам’яній хворобі:⤵️

➡️ каші: гречана, вівсяна, манна, пшоняна;

➡️ м’ясні продукти: м’ясо відварене нежирні сорти (телятина, кролик, індичка, куряча грудка), парові котлети;

➡️ риба: нежирні сорти риби відварної, на пару або запеченої (оселедець, кета, тріска, щука, хек);

➡️ морська капуста і деякі види морепродуктів. Вони містять йод, який сприяє зв’язуванню холестерину;

➡️ хлібобулочні вироби: житній та пшеничний вчорашній підсушений, сухарі, хліб з висівок, галетне печиво;

➡️ фрукти, ягоди, овочі: курага, чорнослив, родзинки без кісточок, абрикоси, персики, дині, сушені яблука і груші. Іноді можна невелику кількість домашнього варення або пастили з абрикоса і яблук, муси та желе.

➡️ овочі: буряк, кольорова капуста, помідори, баклажани, кабачки, картопля, морква, всі овочі, приготовані на пару, відварені або запечені з невеликою кількістю рослинної олії;

➡️ напої: компоти, морси, кисіль, овочеві соки, чай з лимоном або молоком, мінеральні води без газу з вмістом лугу (Боржомі, Лужанська);

➡️ супи вегетаріанські круп’яні;

➡️ солодощі: мед, пастила, мармелад;

➡️ молочні продукти: сир нежирний, кефір, ацидофільне молоко, знежирені йогурти, сири негострі.

З метою профілактики утворення каменів до раціону харчування додають такі продукти:⬇️

⏩ куркума (підсилює секрецію жовчі та засвоєння жирів, впливає на зниження концентрації ліпідів;

⏩ свіжовіджаті фруктові та овочеві соки (лимонний, томатний, буряковий, сік з селери). Завдяки наявності пектину яблучний сік сприяє розм’якшенню каменів жовчного міхура та запобігає утворенню нових каменів.

⏩ оливкова олія, риба (форель, сьомга, скумбрія) є запасами ненасичених жирних кислот, недостатність яких перешкоджає розпаду холестерину.

Вживання корисних харчових продуктів та контроль ваги дозволяє значно знизити ризики захворювань печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів.

Знайти