Роль кальцію в організмі людини

Кальцій – найпоширеніший мінерал, який потрібен нашому організму у відносно великих кількостях для підтримки здоров’я. Однією із ключових його ролей є формування та підтримка міцності наших кісток🦴 та зубів🦷. У цьому йому допомагає інший мінерал – фосфор. Саме в кістках та зубах зберігається 99% кальцію.

Кальцій бере участь у таких життєво важливих функціях:

✔️допомагає кровоносним судинам скорочуватися та розслаблятися, підтримуючи таким чином нормальну циркуляцію крові;

✔️підтримує нормальний ритм серця;

✔️відіграє важливу роль у згортанні крові;

✔️ сприяє скороченню м’язів;

✔️бере участь у передачі нервових імпульсів між мозком та тілом;

✔️сприяє активації різних ферментів, допомагає вивільняти гормони.

Симптоми недостачі кальцію:

🔸 судоми, сіпання м’язі;

🔸 хронічний кашель;

🔸 депресія;

🔸 безсоння.

Особливо небезпечним є дефіцит кальцію для дітей, оскільки підвищує ризик рахіту – захворювання, при якому кістки стають м’якими та слабкими. Якщо рахіт починається у ранньому віці, то це спричиняє затримку росту та викривлення довгих кісток.

Добова потреба у кальцію залежить від віку, статі та етапу життя. Потреба у кальцію зростає під час вагітності та лактації. Людям похилого віку (від 60 років)👵потрібно також більше кальцію на день. Важливо отримувати достатню кількість кальцію з їжі у будь-якому віці. Дотримуючись збалансованого різноманітного харчування, ми можемо отримати достатню кількість кальцію зі свого раціону. Кальцій міститься у багатьох продуктах тваринного та рослинного походження.

Дослідження показують, що багаті на кальцій сири. Молоко, яке містить найбільше кальцію, – це знежирене молоко і незбиране сухе молоко, але в основному всі молочні продукти містять кальцій. Хтось трохи більше, хтось трохи менше.

Крім того, є також багато продуктів, які зроблені не з молока, а також містять багато кальцію. Для людей, які не вживають продукти тваринного походження, тофу виявляється хорошою альтернативою. Багаті кальцієм веганські продукти включають мигдаль, боби, сочевицю і темно-зелені листові овочі🥗, до яких відносяться шпинат, капуста, а також щавель. Багаті кальцієм такі насіння, як насіння маку, кунжуту і насіння чіа. Одна чайна ложка його або близько 9 грамів маку дає 126 мг кальцію. Ще одне хороше джерело кальцію, а також вітаміну D – це риба🐟. Найбільше його в сардинах і лососі. Зокрема, жирна риба містить високоякісний білок і жирні кислоти омега-3, які корисні для серця, мозку і шкіри.

Щоденне споживання 2-3 порції молочних продуктів, горіхів, насіння, бобових, овочів є запорукою забезпечення організму кальцієм. Одного дня ми можемо спожити більше продуктів з кальцієм, іншого – менше. Проте сумарно, наприклад за тиждень чи два, таке харчування забезпечує організм цим важливим мінералом.

Надлишок кальцію так само може бути небажаним, як і його нестача. При ньому можуть відбуватись зміни в м’язовій і серцево-судинній системах, порушуватись робота нирок. Людина може втрачати апетит, з’являтись нудота, блювота і загальна слабкість. Тому надходження кальцію повинно бути збалансованим.

Дотримуючись правил раціонального харчування, людина може забезпечити свій організм необхідними речовинами для збереження здоров’я🤍.

Знайти