Рибні консерви, користь або шкода?
10 липня 2025
🐟Рибні консерви, користь або шкода? Як правильно вибрати? Ці питання виникають у кожного, хто купує цей вид продукту.
Багато фахівців стверджують, що рибні консерви корисні та їх потрібно додати до свого раціону. У рибних консервах є багато поживних речовин – це білок, омега-3 жирні кислоти, необхідні вітаміни та мінерали що дуже необхідно для серця, суглобів.
Які найкорисніші консерви?
- Сардини. Багато дієтологів вважають найкориснішою рибою – багато білка, поживних речовин, наявність вітамінів D та B12, кальцію, фосфору та селену. Крім того, вони є хорошим джерелом калію, заліза, цинку та холіну.
- Тунець. Одна з найпопулярніших рибних консервів, джерело пісного білка, містить селен, залізо та вітамін B12, але у тунці може бути наявність ртуті.
- Скумбрія. Багата на білок і корисні для серця жирні кислоти омега-3, на вітаміни групи В і D.
- Анчоуси. Маленькі жирні рибки багаті поживними речовинами, включно з білком, омега-3, кальцієм і селеном, що захищає клітини від пошкоджень, які можуть призвести до серцевих захворювань, раку та інших проблем зі здоров’ям.
Однак деякі види рибних консервів менш корисні для здоров’я через додані інгредієнти або обробку:
- Кілька в томаті. Найчастіше потрапляє у списки неякісної продукції. Цей продукт лідер за кількістю підробок та порушень технології виробництва – втрата форми риби та «каша» в банці, наявність нутрощів та голів, надлишок борошна та цукру в заливці, мала кількість риби та надлишок води.
- Риба в олії. Потрапляє у список проблемних через низьку якість олії що може не лише зіпсувати смак продукту, а й бути шкідливою для здоров’я.
Як вибрати якісні та безпечні рибні консерви?
- Уважно читайте етикетку. Перевіряйте склад продукту, термін придатності, країну походження та виробника, де першим у списку інгредієнтів зазначена риба, а не вода, олія чи інші наповнювачі.
- Банка не повинна бути здутою, пошкодженою. Пошкодження може свідчити про порушення герметичності та ризик розвитку патогенних мікроорганізмів.
- Обирайте рибу у власному соку. Це дозволяє краще оцінити якість самої риби та уникнути зайвих добавок.
- Перевіряйте зовнішній вигляд риби після відкриття. Риба повинна мати природний колір, не розвалюватися, а заливка має бути прозорою. Неприємний запах, зміна кольору або нехарактерна консистенція є приводом відмовитися від вживання продукту.
- Купуйте у перевірених продавців. Купуйте консерви лише у магазинах та супермаркетах, які дотримуються умов зберігання.
- Уникайте надмірної кількості солі та добавок. Обирайте консерви з мінімальним вмістом солі та без штучних барвників чи консервантів.
📣Рибні консерви рекомендуються як частина здорового харчування, але в помірних кількостях та не кожного дня. Під час виготовлення виробники додають багато солі та спецій, тому експерти радять їсти рибні консерви не частіше 1-2 рази на тиждень.