Селен – корисні властивості для організму. Селен у продуктах
6 березня 2025
🌍Селен – це хімічний елемент, який був отриманий в процесі хімічного досліду в 1817 р. У природі його можна виявити в земній корі та морській воді. Селен дуже токсичний, але в невеликих кількостях життєво необхідний всім живим організмам.
Елемент входить до складу з’єднань антиоксидантів (вітаміни А, С, Е), функціональних білків, які мають важливе значення для гормонального обміну та здоров’я людини, підтримки репродуктивної системи. В організмі та харчових продуктах селен присутній не в чистій формі, а у вигляді селенопротеїну, а саме селеноцистеїну.
Для нормального функціонування організму необхідно надходження наступної кількості селену, яка відрізняється залежно від віку та статі:
✔️ селен для жінок — 55 мкг, у період вагітності може бути підвищена до 65 мкг та до 75 мкг під час лактації;
✔️для дітей віком від 10 років — 50 мкг;
✔️селен для чоловіків — добова потреба становить близько 70 мкг.
При цьому максимально допустима кількість споживання цього мікроелемента на добу становить 300 мкг.
Селен бере участь у підтримці наступних процесів в організмі людини:
- Підтримка серцево-судинної системи. При нестачі селену відбувається збільшення гомоцистеїну, який ушкоджує ендотеліальні клітини, що вистилають внутрішню оболонку судин, і провокує розвиток атеросклерозу, що, своєю чергою, підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
- Підвищення фертильності. Селеновмісний фермент глутатіонпероксидаза крім щитоподібної залози, печінки, еритроцитів, нирок, легенів та ШКТ, міститься ще й у сім’яниках (відіграє роль у дозріванні, підтримці функції та рухливості чоловічих статевих клітин — сперматозоїдів).
- Сповільнює старіння. Завдяки вираженим антиоксидантним властивостям, захищає клітини від руйнування вільними радикалами та продовжує їхнє життя. Найбільш вираженими антиоксидантними властивостями володіють селеновмісні ферменти глутатіонпероксидаза, селенопротеїн-Р.
- Профілактика пухлин. У процесі метаболізму селен утворює метаболіт метилселенон, який відповідає за захист від онкології. Була доведена ефективність цього мікроелемента у запобіганні раку передміхурової залози, стравоходу, підшлункової залози, товстого кишківника, печінки та легенів.
- Поліпшення функціонування скелетно-м’язової системи. Підтримує нормальне скорочення м’язів, підвищує витривалість і знижує втому після фізичних навантажень, завдяки чому рекомендований до приймання спортсменам.
- Захист ДНК від пошкодження завдяки вираженим антиоксидантним властивостям.
- Утворення гормонів щитоподібної залози. Селеновмісний фермент дейодиназа відіграє важливу роль у метаболізмі тиреоїдних гормонів. Вона перетворює неактивний тироксин на трийодтиронін, забезпечує деактивацію гормонів щитоподібної залозив ембріональному періоді.
- Стимуляція росту клітин та синтезу ДНК. Функція забезпечується коштом ферменту тиоредоксінредуктази, яка крім усього має ще й виражені антиоксидантні властивості та бере участь у підтримці фертильності у чоловіків. Завдяки чому покращується ріст волосся, нігтів та стан шкіри.
- Забезпечення нормальної імунної відповіді. Було доведено, що селен бере участь в активації вироблення антитіл.
Селен у харчових продуктах
Концентрація селену в рослинних продуктах безпосередньо залежить від вмісту мікроелементау ґрунті. Такий самий взаємозв’язок спостерігається й у їжі тваринного походження — якщо тварина з кормом отримувала достатню кількість селену, тоді буде спостерігатися нормальна концентрація мікроелемента в готовому продукті. Саме тому точно сказати, які продукти варто приймати в раціон, щоб повністю перекрити потребу в селені, не можна.
Продукти рослинного та тваринного походження, які при оптимальному надходженні мікроелемента при їх вирощуванні матимуть високу концентрацію селену:
✔️тунець — 5,6 мг/кг;
✔️ракоподібні — від 0,36 до 1,33 мг/кг;
✔️картопля — 0,12 мг/кг;
✔️тріска — 1,5 мг/кг;
✔️цибуля — 0,5 мг/кг;
✔️сочевиця — від 0,24 до 0,36 мг/кг;
✔️м’ясні продукти залежно від виду від 0,06 до 0,34 мг/кг (максимальний вміст у яловичині);
✔️зернові продукти як до типу від 0,01 до 0,36 мг/кг.
Найбільш збагачені селеном морепродукти та деякі овочі. Термічна обробка ніяк не позначається на рівні селену в їжі. Також на засвоюваність селену в організмі впливає аскорбінова кислота та вітамін Е, їх дефіцит може призвести до нестачі селену, попри його нормальне надходження з їжею.
Особливо важливим є поповнення нестачі цього мікроелемента для спортсменів і тим, хто займається важкою фізичною працею. Під час вагітності 🤰та годуванні груддю відзначається підвищена потреба у селені. За наявності патологій щитоподібної залози, репродуктивної системи та шлунково-кишкового тракту, недостатності вітаміну С та Е, як правило, також відзначається дефіцит селену та потрібне його додаткове надходження в організм.
Невелика кількість селену допомагає підтримувати працездатність організму, оскільки елемент бере участь у багатьох життєво важливих процесах. Але передозування препаратом небезпечно для людини. Джерелом мікроелемента виступають як продукти харчування, так і спеціальні добавки.
☝️Але перед приймання селену необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем і суворо дотримуватись дозування препарату, спостерігаючи за своїм самопочуттям.