Сезон ГКІ в розпалі

ℹ️Гострі кишкові інфекції ( ГКІ) як і більшість інфекційних хвороб мають сезонний підйом захворюваності – літньо-осінній. Теперішній час і є найбільш загрозливим для росту захворюваності на ГКІ та появи значних спалахів цих хвороб.

Нагадую, що до групи ГКІ відносяться черевний тиф та паратифи А і В, інші сальмонельози, шигельоз, вірусний гепатит А, різні вірусні захворювання (ротавірусні, ентеровірусні тощо) та інші.

Усі збудники ГКІ є специфічними паразитами людини і тварин. Проте вони мають здатність виживання та розмноження в зовнішньому середовищі (вода, ґрунт, харчові продукти, предмети вжитку тощо).

Вони зберігають життєдіяльність на різних предметах від 1 – 5 днів до декількох місяців, особливо в теплий період року. Сприяють розповсюдженню збудників – мухи.

Основними симптомами ГКІ є: нудота, блювота, пронос, біль в животі, відсутність апетиту, підвищення температури, загальна слабкість.

Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій залишається сприятливою, спалахів кишкових інфекцій не зареєстровано. Проте негативним чинником є велика частка дітей (за І півріччя 2025р. – 61,2%) хворих на ГКІ, з них 40%, це діти у віці від 1 до 4 років.

Поширення кишкових інфекцій відбувається переважно харчовим (до 90,0%) і контактно-побутовим (4,3%) шляхами.

Факторами передачі збудників ГКІ залишаються готові кулінарні вироби, овочі і фрукти, молокопродукти, яйця, кондитерські вироби, соки та інші продукти.

У більшості випадків, продукти були придбані в місцях несанкціонованої торгівлі або готувались та зберігались з порушеннями санітарних норм.

☝️Ураховуючи фекально-оральний механізм передачі ГКІ, в теплу пору року слід бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, харчуватись лише свіжими стравами, приготовленими з дотриманням санітарних правил, проводити заходи щодо знищення та запобігання потрапляння мух до приміщень. Сирі овочі та фрукти треба добре мити проточною водою, обливати окропом. Продукти, що швидко псуються, зберігати в холодильнику, дотримуючись термінів їх придатності.

Знайти