Сезон підсиленого епідемічного спостереження та заходів профілактики холери наближається

📅Саме теплий період року, особливо 01.06-30.09, є сезоном підсиленого епідемічного спостереження та заходів профілактики холери.

Холера залишається глобальною загрозою для суспільної охорони здоров’я і одним з основних показників відсутності соціального розвитку. В даний час холера є ендемічною у багатьох країнах, з 2004 за заданими ВООЗ відзначалися спалахи холери в Нігерії, Сенегалі, Афганістані, Нігерії, Західній Африці, Південному Судані, Анголі, Іраку, Зімбабве, Центральній Африці, Пакистані. ВООЗ проінформувало про спалах холери в поточному році, який зафіксований з 9 травня в Південному Судані, під час якого постраждали сотні людей, зокрема десятки померли.

Останній спалах холери в Україні зареєстрований в 2011 році в м. Маріуполь Донецької області. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни. Дві третини хворих несвоєчасно звертались за допомогою, що значно ускладнювало заходи з ліквідації спалаху. Холера в Маріуполі набула затяжного характеру, і спалах тривав майже три місяці.

Виникнення більшості епідемій чітко пов’язано з водним фактором, однак поширенню хвороби в побутових умовах сприяє також пряме забруднення їжі інфікованими фекаліями. Холера поширюється з більшою легкістю, ніж інші кишкові інфекції.

З початку повномасштабного вторгнення в 2022 році агресора в Україну, в Донецькій області точаться активні бойові дії, жодна область в країні не переживає таке пекло, як Донеччина, де багато населених пунктів лежать у руїнах. Внаслідок активних бойових подій продовжуються руйнування та пошкодження об’єктів критичної інфраструктури, населення активно мігрує. Особливо актуальними для Донецької області є проблеми з каналізуванням, постачанням населенню води питної якості через порушення систем водопостачання регіону, що порушує умови життєдіяльності населення, дотримання санітарно-гігієнічних правил, продовжується міграція населення. Все перераховане має ризики ускладнення епідемічної ситуації, зокрема виникнення та розповсюдження холери.

Тому здійснення протихолерних заходів придбає особливого значення. На території області з питань профілактики ГКІ, холери для зацікавлених органів та служб, зокрема органів виконавчої влади, завдання визначені Комплексним планом заходів щодо санітарної охорони території Донецької області та захисту населення від інфекційних хвороб, що мають міжнародне значення, протягом особливого періоду», який затверджений протокольним рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ і НС Донецької області від 29.08.2024 (протокол №28), Комплексним планом профілактики гострих кишкових інфекцій, холери в Донецькій області протягом особливого періоду, затверджений протокольним рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ і НС Донецької області від 21.06.2023 (протокол №10).

В ході підготовки до епідемічного сезону з холери в 2025 році розроблений та затверджений спільний наказ департаменту охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації та ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» «Щодо попередження виникнення та поширення випадків захворювання на холеру в Донецькій області» № 117/105 від 15.04.2025, яким визначені дії спеціалістів ОЦКПХ та органів та закладів охорони здоров’я, затверджена госпітальна база для надання медичної допомоги особам, хворим або підозрілим на холеру і вібріононосіям, зокрема у разі погіршення епідемічної ситуації.

📅З 1 червня розпочнуться дослідження на холерні вібріони пацієнтів з симптомами гострих кишкових інфекцій та довкілля. Точки дослідження довкілля визначені з урахуванням конкретної ситуації та рекомендацій ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Для здійснення моніторингу за циркуляцією холерних вібріонів серед людей та з об’єктів довкілля забезпечена готовність лабораторної мережі.

Активно продовжується моніторинг стану водозабезпечення населення регіону, результати досліджень, які не відповідають встановленим нормативам, для реагування направляються органам виконавчої влади, зацікавленим службам, відомствам тощо, при необхідності надаються профілактичні пропозиції, за результатами досліджень води з нецентралізованих джерел водопостачання також проводиться дезінфекція громадських та приватних свердловин, колодязів; населення регіону постійно інформується про стан води, що надається, отримує поради з профілактики, розповсюджують таблетки для дезінфекції води.

Активовано навчання медичних працівників, профілактична санітарно-освітня робота з населенням, у т.ч. щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, холери, особлива увага звертається на заборону використання для вживання води негарантованої якості, купання в водоймах, де це заборонено та відсутній дозвіл на відпочинок.

Що потрібно знати про холеру?

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

Характерні симптоми холери:

🔸частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;

🔸через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;

🔸загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

🔸холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

🔸шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

🔸задишка, різка слабкість.

☝️При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, холери РЕКОМЕНДУЄМО:

✅НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання.

✅НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

✅НЕ порушувати умови та строки зберігання продуктів.

✅НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

✅НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

✅НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, інших джерел, якість та безпека води яких невідома.

☝️При відсутності доступу до якісної питної води, використовуйте для вживання бутильовану воду або після кип’ятіння, обробки, для чого придбайте та використовуйте спеціальні пігулки для обробки води в домашніх умовах, активований вугль тощо).

Особливу увагу необхідно приділяти якості і безпеці харчових продуктів та питної води, дотриманню правил особистої гігієни:

✅Приготовлені страви бажано вживати відразу; зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин. У випадку повторного споживання гарячі страви (перші, другі блюда) мають піддаватись вторинній термічній обробці.

✅НЕ виготовляйте багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки та мають обмежений строк придатності (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.

✅При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.

✅Для пиття і приготування їжі доцільно використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. Тому для пиття та приготування їжі бажано зробити запас питної води для використання при відсутності централізованої подачі води.

✅Перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету необхідно завжди мити руки з милом (при неможливості – використовуйте антисептики для рук, вологі дезінфікуючі серветки.

Знайти