Ще раз про профілактику гострих кишкових інфекцій (ГКІ).

З квітня починається сезонний підйом захворюваності на ГКІ. Факторами, що викликають захворювання, зазвичай фігурують продукти, що швидко псуються, а також не дотримання правил особистої гігієни і вживання в їжу не митих овочів і фруктів.

            Продукти, що швидко псуються – традиційний фактор захворюваності ГКИ. До таких продуктів належать молоко та продукти його переробки, м’ясо та м’ясопродукти, ковбаси, риба, а також кулінарні вироби (особливо різні салати). Щоб уникнути захворювання при вживанні продуктів, що швидко псуються, необхідно знати кілька нескладних правил:

            – Купуючи продукт обов’язково подивитися термін придатності, дотримуватися термінів придатності та умови зберігання, зазначені на етикетках, в жодному разі не зберігати (навіть короткочасно) продукти, що швидко псуються, без холоду.

            – Використовуйте різний обробний інвентар для сирої та готової продукції, тобто. повинні бути різні обробні дошки та бажано обробні ножі для сирого м’яса та для приготування салатів або нарізки гастрономії.

            – Ретельно дотримуйтеся теплового режиму обробки продуктів; з метою профілактики захворювань на сальмонельоз не рекомендується вживання в їжу сирих яєць, яєчні-глазунні.

            –  У літній період уникайте приготування складних салатів (понад 3 компоненти); віддавайте перевагу заправці салатів олією; при заправці сметаною чи майонезом – здійснюйте її безпосередньо перед вживанням.;

            – Не купуйте швидкопсувні продукти в тих місцях, де умови їх доставки, зберігання, продажу викликають сумніви.

          – Не вживайте в їжу продукти, що швидко псуються, і кулінарні вироби, якщо їх якість викликає у вас сумнів. Трапляються випадки попадання на лікарняне ліжко після вживання продуктів сумнівної якості, які було шкода викинути. Пам’ятайте, що лікування коштуватиме дорожче, ніж вартість такого продукту.

            Дотримання особистої гігієни – один із основних факторів профілактики ГКІ. Привчіть себе та ваших близьких ретельно мити руки після перебування на вулиці, після туалету, перед прийомом їжі. Звертаю увагу, що використання вологих серветок для дотримання гігієни рук виправдане лише у випадках, коли немає умов для миття рук проточною водою (дорогою, пляжем, при прогулянці на вулиці).

            І нарешті, досить частий фактор захворювання ГКІ – вживання не митих овочів і фруктів. Нагадую, що мити треба всі овочі та фрукти під проточною водою. Бажано обдати їх окропом, особливо якщо вони призначені для дітей раннього віку. Не рекомендується купувати в торговій мережі та на ринках баштанні культури, нарізані на порції.

            І звичайно, уникайте придбання будь-яких продуктів у невстановлених місцях торгівлі. Не давайте дітям продуктів, які не рекомендуються для їхнього віку: грибів, копченостей, кондитерських виробів, що містять синтетичні ароматизатори, барвники, консерванти, молочні продукти, що містять добавки рослинних жирів. Строго дотримуйтесь режиму і асортименту харчування грудних дітей, нові продукти вводите поступово, відповідно до віку дитини, починайте з мінімальних порцій.

Знайти