Що ми знаємо про гарбузи? Користь для організму людини!

🎃Гарбуз – не лише голова плодово-овочевого роду, король городини, здавна є символом осені та Хелловіну.

Гарбузи мають більше значення, ніж здається на перший погляд, відкрийте для себе деякі справді захоплюючі і цікаві факти про гарбузи.

Походження та класифікація гарбузів

  • Слово «гарбуз» походить від грецького слова pepon, що перекладається як “велика диня».
  • Гарбузи походять з Центральної Америки. Найдавніше гарбузове насіння, якому понад 9 000 років, було знайдене в долині Оахака на півдні Мексики.
  • З ботанічної точки зору, гарбузи – це фрукти, а не овочі. Вони розвиваються з частин квітки, що оточують зав’язь, що класифікує їх як фрукти.
  • Вони належать до родини гарбузових (Cucurbitaceae), яка налічує близько 960 видів, включаючи дині та огірки.

Сорти і характеристика

✍️Гарбузи бувають різних кольорів, включаючи помаранчевий, жовтий, зелений, білий і навіть синій. Вони відомі своєю твердою помаранчевою шкіркою з характерними борозенками. Середній гарбуз важить близько 6 кг, але деякі сорти можуть важити понад 900 кг, найбільші гарбузи – це сорти Cucurbita maxima. Гарбузи на 90% складаються з води, і вони плавають!

Переваги гарбуза

  1. Ви отримуєте цінну клітковину.
  2. Покращує стан шкіри.
  3. Допомагає здоров’ю очей.
  4. Зміцнює імунітет.
  5. Користь для серця.
  6. Насіння гарбуза також має поживну цінність.

✔️Харчова цінність готового гарбузового пюре (200 г): Калорії: 83, Жири: 0,7 г, Білок: 2,7 г, Вуглеводи: 19,8г, Клітковина: 7г, Цукор: 8г.

✔️Харчова цінність сирого гарбуза (200 г): Калорії: 126, Жири: 0 г, Білок: 1 г, Вуглеводи: 7,5 г, Клітковина: 0,5 г, Цукор: 3 г

Гарбуз містить безліч вітамінів, амінокислот, білків та вуглеводів. Зокрема, в овочі містяться вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи B і рідкісний вітамін Т. Гарбуз збагачений мінералами: фтором, магнієм, міддю, кальцієм, цинком, марганцем, фосфором та йодом.

Харчовий склад гарбуза, включаючи високий рівень вітамінів, мінералів і антиоксидантів, робить цей продукт незамінним інгредієнтом осінніх та зимових рецептів.

✔️Ви отримуєте цінну клітковину: Гарбуз містить клітковину, і це чудовий спосіб задовольнити щоденну її норму, яка становить близько 28 грамів при плані харчування з 2000 калорій. Через вміст клітковини додавання гарбуза до вашого раціону може покращити регулярність і здоров’я кишківника. Клітковина також корисна для виведення холестерину з організму і для балансу цукру в крові та довшого збереження відчуття ситості. Один із типів клітковини, що міститься в гарбузі, називається пребіотичною клітковиною, яка допомагає живити корисні бактерії у вашому кишківнику, що підтримують оптимальне травлення та його роботу. Поряд із здоров’ям кишківника пребіотичні волокна також можуть сприяти засвоєнню кальцію, зниженню ризику алергії та покращенню імунітету.

✔️Покращує стан шкіри: Гарбуз містить трійку вітамінів, які підтримують шкіру — вітамін А, вітамін С і вітамін Е. В одній чашці пюре з гарбуза ви отримаєте приблизно 10 мікрограмів вітаміну С (добова норма становить від 75 до 90 мікрограмів), приблизно 1900 мікрограмів вітаміну А і 2,5 мікрограма вітамін Е. Бета-каротин перетворюється в організмі на вітамін А і допомагає захистити клітини шкіри від пошкодження шкідливими УФ-променями, вітамін С необхідний для виробництва колагену та зволоження, а вітамін Е – є потужним антиоксидантом, який допомагає захистити від пошкодження вільними радикалами.

✔️Допомагає здоров’ю очей: Гарбуз сповнений корисних вітамінів, мінералів і потужних антиоксидантів. Наприклад, гарбуз містить специфічний антиоксидант під назвою бета-каротин, який є сполукою, що надає продукту насиченого оранжевого кольору, а також забезпечує користь для здоров’я ваших очей. Бета-каротин — це потужний рослинний пігмент, який в організмі перетворюється на вітамін А, а вітамін А відіграє вирішальну роль у підтримці здоров’я очей. Бета-каротин — не єдиний антиоксидант, який міститься в гарбузі і корисний для очей. Гарбуз також є одним із найкращих джерел лютеїну та зеаксантину, двох сполук, пов’язаних зі зниженням ризику вікової дегенерації жовтої плями та катаракти.

✔️Зміцнює імунітет: Завдяки високому вмісту в гарбузі вітамінів А і С гарбуз також відомий тим, що допомагає зміцнити вашу імунну систему. Гарбуз має високий вміст антиоксидантів і вітамінів А і С, які по-різному допомагають зміцнити нашу імунну систему. Це ще одна причина додати його до раціону у холодну пору року.

✔️Гарбуз забезпечує калієм: Ви також можете отримати велику дозу калію. В одній чашці гарбуза міститься приблизно 500 мікрограмів калію. Оскільки добова норма становить 4700 мікрограмів, це, звичайно, не покриє всього, але для початку підійде. Калій необхідний організму для підтримки нормального артеріального тиску, серцебиття та роботи м’язів. Калій необхідний для здорового скорочення м’язів. Дефіцит калію може призвести до утворення каменів у нирках і обміну кісткової тканини (або руйнування кісткової тканини).

✔️Користь для серця: Коли ви подивитеся на поєднання вітамінів і антиоксидантів, які містяться в гарбузі, ви побачите, що ці властивості поєднуються в ідеальну суміш для здоров’я серця. Калій, вітамін С, клітковина та високий вміст антиоксидантів у гарбузі захищають його. Калій необхідний для зниження та контролю рівня артеріального тиску, що безпосередньо впливає на здоров’я серця, оскільки занадто сильний тиск на артерії може перешкоджати кровотоку. Харчові волокна мають вирішальне значення для зниження рівня холестерину та контролю ризику серцево-судинних захворювань.

✔️Насіння гарбуза також має поживну цінність: Воно містить рослинний білок, клітковину та здорові жири, а також є гарним джерелом цинку, який корисний для здоров’я шкіри та імунітету.

🎃Вживайте гарбузи та будьте здорові!

Знайти