Що ми знаємо про томати.

Помідори вирощують і споживають у всьому світі. Користь і шкода цих овочів є цікавою темою хоча б тому, що на початку цю рослину вважали отруйною.

Попри величезну користь від споживання томатів, вони мають і протипоказання.

Чим шкідливі помідори🍅.

Річ у тім, що томати містять багато кислот, і всі протипоказання для їхнього вживання зумовлені цим.

Кому не можна їсти помідори🍅.

Через підвищення концентрації кислот у помідорах відмовитися від них потрібно в разі артритів, поліартритів і подагри.

Не можна їсти помідори або їсти їх обмежено людям із певними хворобами шлунково-кишкового тракту й нирок.

Каміння у жовчному міхурі або жовчовивідних шляхах –  причина сказати “ні” томатам через те, що вони мають активний жовчогінний ефект. Вживання помідорів у такому разі може викликати спазми в жовчному міхурі, переміщення каменів і перекриття жовчовивідних шляхів.

Щавлева кислота у складі томатів протипоказана людям, які мають пісок і каміння в нирках. Варені й консервовані томати провокують утворення каменів у нирках. Тож якщо є схильність до цього, краще їх не вживати

В разі захворювань сечостатевої системи помідори якщо не протипоказані, то щонайменше – не рекомендовані. Знову ж таки через те, що в них міститься щавлева кислота, яка, якщо її багато, порушує водно-сольовий обмін. У зв’язку з наявністю щавлевої кислоти томати можуть спричинити сильні болі в суглобах людини. Тому тим, хто страждає від захворювань опорно-рухового апарату  і вже мав проблеми із суглобами, не рекомендується їсти помідори.

В разі запалення підшлункової залози вживати помідори, так само, як й інші овочі та фрукти, що містять багато кислот, не рекомендується, оскільки вони подразнюють слизову оболонку. При виразці шлунку та наявності гастриту з підвищеною кислотністю не слід захоплюватися помідорами. Взагалі краще відмовитися від вживання томатів у період загострення гастриту, виразкової хвороби, гепатиту, панкреатиту, холециститу, сечокам’яної хвороби.

Помідори є  алергеном, тому не потрібно їх споживати схильним до алергії  людям. Через небезпеку алергії з обережністю додають томати до меню вагітних і жінок, які годують дітей.

З обережністю потрібно вживати томати  людям, що мають  гіпертонію та деякі  захворювання серцево-судинної системи. При гіпертонії протипоказано вживання квашених, маринованих, консервованих помідорів.

Незрілі плоди взагалі містять отруйний алкалоїд соланін, який може викликати важке отруєння. Тому томати потрібно їсти стиглими та в помірній кількості..

Чим корисні помідори🍅.

Попри всі протипоказання, помідори – суперкорисний продукт, недарма вони такі популярні в кулінарії та консервації. Ці овочі мають безліч профілактичних і лікувальних якостей, позитивно впливають на самопочуття загалом, наповнюють вітамінами, заспокоюють тощо.

В томатах є винна, яблучна й лимонна кислоти, вітаміни A, B2, B6, PP, E, рідкісний вітамін К, фруктоза, глюкоза, мінеральні солі, йод, магній, залізо, цинк, марганець, натрій.

Помідори містять потужний антиоксидант – лікопін. Тому їхнє вживання є профілактикою раку, запобігає зростанню ракових клітин, багатьом серцево-судинним захворюванням.

Покращують зір. Лікопен також корисний для очей. Томати містять лютеїн і бета-каротин. За даними дослідження, ці поживні речовини підтримують зір і захищають від хвороб очей на кшталт катаракти і макулярної дегенерації.

Покращують травлення. Рідина та харчові волокна в томатах можуть допомогти, якщо ви схильні до закрепів. (за даними USDA, один великий помідор містить 6 унцій рідини і 1,5 грамів харчових волокон). Лише майте на увазі, що варені томати можуть викликати у деяких людей погіршення кислотного рефлюксу чи розлад травлення.

Томати й томатний сік корисні за гастритів зі зниженою кислотністю, погіршення пам’яті, анемії, загального занепаду сил.

Завдяки антиоксидантним властивостям лікопіну, великій кількості вітаміну С вони запобігають старінню організму і шкіри.

Томати не гірше за шоколад заспокоюють, є  чудовим  антидепресантом.  Серотонін і тіамін, які в них містяться, є гормонами щастя, допомагають  у боротьбі з депресією, покращують настрій.

Помідори стимулюють вироблення колагену, що позитивно позначається на еластичності шкіри та здоров’ї суглобів і сухожиль.

Помідори корисні для схуднення, в них мало калорій, вони допомагають у разі набряків, виводять з організму токсини, покращують травлення, обмін речовин.

Томати корисні для чоловічого здоров’я, покращують якість сперми, їх потрібно вживати для профілактики раку передміхурової залози.

Їх корисно вживати в разі діабету через те, що вони мають мінімальний глікемічний індекс.

Як вибрати помідори, на що звернути увагу🍅.

📌Уміння купувати помідори (томати) допоможе вам не тільки насолодитися цим соковитим овочем, але і зберегти здоров’я. Щоб правильно вибрати, потрібно враховувати багато нюансів і навчитися використовувати свій природний арсенал – зір, дотик, нюх.

📌Огляньте область плодоніжки – якщо колір зеленуватий або різко відрізняється, то, можливо, плід дозрівав вже після того як його зірвали.

📌Вибираючи помідор, буде добре, якщо ви побачите його зріз: повинен бути без білих прожилок, соковитим, а внутрішні камери заповнені. Чим менше камер, тим смачніше.

📌Обов’язково пробуйте на дотик. Хороший, корисний помідор повинен бути дозрілим і вирощеним без зайвої кількості нітратів. Якщо він сильно м’який, значить перезрілийі, а якщо твердий – недозрілий. З товстою шкіркою – напевно вирощений з використанням нітратів.

📌Запах – хороший показник свіжості і зрілості. Зрілий помідор завжди пахне, і чим смачніший і соковитіший аромат, тим краще. Недозрілі плоди можуть не пахнути взагалі або мати слабкий аромат.

📌Якщо хочете, щоб томати краще зберігалися, то купуйте їх з плодоніжкою.

Помідори не лише смакують, але й містять ряд корисних переваг для здоров’я! 

Знайти