Що потрібно знати про опісторхоз.
30 серпня 2024
Часто в нашому раціоні харчування присутня риба.
Але не всім відомо, що вона може бути джерелом такого захворювання, як опісторхоз.
Опісторхоз – це природньо-осередкове паразитарне захворювання людини та рибоїдних тварин (кішки, собаки, свині, лисиці, норки, видри, тхорі та інші).
Збудником опісторхозу є плоский гельмінт – Opisthorchis felineus – котяча двоустка або печінковий сисун.
Найбільший у світі природний осередок опісторхозу сформувався в Об-Іртишському річковому басейні, де зараженість місцевого населення цим паразитом складає до 85%.
Другим за величиною осередком опісторхозу є басейн Дніпра (Псел, Ворскла, Сула та інші), а також Дністра та Південного Бугу. Рівень ураженості населення на опісторхоз складає в Полтавській, Черкаській та Сумській областях від 10 до 70%. Зараженість опісторхозом м’ясоїдних тварин (переважно котів) у басейні Дніпра і його приток складає 32 %, Сіверського Донця — 25 %, Дністра — 19 %. Зараженість риб з родини коропових в басейнах Дніпра, Ворскли і Десни дорівнює від 3 до 18%. Осередки опісторхозу спостерігаються переважно в районах з широко розвиненим рибальством, де населення споживає свіжозаморожену рибу, малосолону та в’ялену.
В Україні за 2023 рік було зареєстровано 236 випадків захворювання людей на опісторхоз. В Донецькій області останній випадок опісторхозу реєструвався в 2022 році.
Що ж це за паразит, який доставляє людям багато клопоту?
Opisthorchis felineus – дрібний паразит з класу сисунів, має форму ланцета довжиною 8-15 мм. Тіло плоске, майже прозоре, з двома присосками, за допомогою яких утримується в уражених органах.
Розвиток паразита відбувається за участю двох проміжних хазяїв: молюсків, які водяться в наших водоймах та коропових риб: плотва, лящ, язь, плітка, синець, чехонь, лин, піскар, верхівка, густера, головень, ялець. Кінцевими хазяївами цього паразиту є людина та рибоїдні тварини, у яких гельмінт паразитує у внутрішньопечінкових ходах та протоках підшлункової залози.
Паразит, знаходячись в організмі людини, виділяє до 1000 яєць за добу, які з калом виходять назовні. Надалі розвиваються тільки ті яйця, що потрапляють у водойми, де їх ковтають прісноводні молюски. В молюсках відбувається розвиток личинок, які виходять в воду, прилипають до плаваючої риби, занурюються в її м’язи і через 6 тижнів стають заразними для людей. Неозброєним оком побачити цього паразита в рибі неможливо, тільки – під мікроскопом.

Зараження людини відбувається при споживанні в їжу сирої, мало просоленої, слабов’яленої або недостатньо термічно обробленої річкової риби, ураженої личинками паразита.
У дванадцятипалій кишці під дією шлункового соку м’ясо риб перетравлюється і паразити активно пересуваються жовчовивідними шляхами, потрапляючи у печінку, жовчний міхур, а також до панкреатичних протоків.
Дозрівання паразитів в організмі кінцевого хазяїна (людини, тварин) відбувається протягом 4 тижнів, надалі гельмінти починають виділяти яйця. Увесь цикл розвитку цього паразита займає 4,5 місяці. Живуть гельмінти в організмі людини 10-30 років і більше.
Як же проявляється захворювання на опісторхоз?
Продукти життєдіяльності, які виділяють паразити, спричиняють на організм людини токсичну дію. Починається захворювання з гострої фази: лихоманка, нудота, загальне знедужання, слабкість, висипання різного характеру, біль у правому підребер’ї, жовтяниця. У всіх хворих спостерігається лейкоцитоз. Через кілька тижнів ці симптоми трохи затухають і хвороба переходе в хронічну форму, яка може протікати десятиріччями, а буває – довічно. У хронічно хворих людей знижується апетит, вони худнуть, турбують постійні болі у правому підребер’ї, панкреатит з больовим синдромом, блювання, жовтяниця, ураження кишківника, болі в області серця, дратівливість, безсоння, запаморочення, тремор рук, шкірна сверблячка. Як результат – розвивається панкреатит, цироз печінки і навіть рак.
Діагноз «опісторхоз» підтверджується лабораторними дослідженнями жовчі та калу. Лікування проводиться тільки під наглядом лікаря.
Пам’ятайте! Опісторхоз – тяжке захворювання, яке важко піддається лікуванню.
Тому, краще попередити хворобу, ніж вилікувати її. Для цього треба дотримуватись наступних порад:
👉 рибу вживати в їжу тільки добре провареною або прожареною (не менше 20-25 хвилин),
👉 солити рибу в домашніх умовах потрібно не менше 2 тижнів із розрахунку 14% солі до маси риби,
👉 не виготовляти копчену та в’ялену рибу коропових порід в домашніх умовах,
👉 не годувати домашніх тварин сирою рибою,
👉 не купувати рибу на стихійних ринках без відповідних документів про якість та безпеку.
БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ! БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!