Що потрібно знати про опісторхоз?
28 липня 2025
Опісторхоз – це природньо-осередкове паразитарне захворювання людини та рибоїдних тварин (кішки, собаки, свині, лисиці, норки, видри, тхорі та інші).
Збудником опісторхозу є плоский гельмінт – Opisthorchis felineus – котяча двоустка або печінковий сисун.
Opisthorchis felineus – дрібний паразит з класу сисунів, має форму ланцета довжиною 8-15 мм. Тіло плоске, майже прозоре, з двома присосками, за допомогою яких утримується в уражених органах.
Розвиток паразита відбувається за участю двох проміжних хазяїв: молюсків, які водяться в наших водоймах та коропових риб: плотва, лящ, плітка, лин, піскар. Кінцевими хазяївами цього паразиту є людина та рибоїдні тварини, у яких гельмінт паразитує у внутрішньопечінкових ходах та протоках підшлункової залози.
Паразит, знаходячись в організмі людини, виділяє до 1000 яєць за добу, які з калом виходять назовні. Надалі розвиваються тільки ті яйця, що потрапляють у водойми, де їх ковтають прісноводні молюски. В тілі молюска проходить наступний цикл розвитку. Далі паразити залишають тіло молюска і активно проникають в риб коропових порід. У тілі однієї риби можна знайти кілька тисяч паразитів, що зберігають життєздатність до 2 років. У цей час така риба являє реальну загрозу для здоров’я людини.
🔎Неозброєним оком побачити цього паразита в рибі неможливо, тільки – під мікроскопом.
Механізм зараження — оральний, шлях передачі — харчовий. Зараження людини відбувається при вживанні в їжу сирої, мало просоленої, слабов’яленої або недостатньо термічно обробленої річкової риби, ураженої личинками паразита.
Як же проявляється захворювання на опісторхоз?
Продукти життєдіяльності, які виділяють паразити, спричиняють на організм людини токсичну дію. Починається захворювання з гострої фази:
- лихоманка;
- нудота;
- слабкість;
- висипання різного характеру;
- біль у правому підребер’ї;
- жовтяниця.
У всіх хворих спостерігається лейкоцитоз. Через кілька тижнів ці симптоми трохи затухають і хвороба переходе в хронічну форму, яка може протікати десятиріччями, а буває – довічно. У хронічно хворих людей знижується апетит, турбують постійні болі у правому підребер’ї, блювання, жовтяниця, ураження кишківника, дратівливість, безсоння, запаморочення, тремор рук, шкірна сверблячка.
Профілактика:
☝️Пам’ятайте, що особливо небезпечно вживати в їжу морожену риби у вигляді «строганини», корейські рибні страви «хе», а також свіжо виловлену («парну») рибу. Необхідно ретельно мити руки і кухонний інвентар після обробки сирої риби. Не слід пробувати на вміст солі сирий рибний фарш, а також дотримуватись наступних порад: рибу вживати в їжу тільки добре провареною або прожареною (не менше 20-25 хвилин), солити рибу в домашніх умовах потрібно не менше 2 тижнів із розрахунку 14% солі до маси риби, не виготовляти копчену та в’ялену рибу коропових порід в домашніх умовах, не годувати домашніх тварин сирою рибою, не купувати рибу на стихійних ринках без відповідних документів про якість та безпеку.
БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ! БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!