Що робити, якщо отруїлися фаст-фудом.

Сучасний ритм життя диктує свої правила. Ми знаходимося в постійній поспіху і буває важко приділити належну увагу тому, що ми їмо.

Найчастіше ми замовляємо їжу швидкого приготування фаст-фуд. Перевагою якої є швидкість приготування, вживання та відносна дешевизна. Але варто пам’ятати, що  вживання такої їжі може спричинити  отруєння.

Чим фаст-фуд небезпечний для здоров’я

Їжа швидкого приготування дуже технологічна. Це означає, що перш ніж потрапити до вас на стіл, вона проходить усі стадії обробки: фізичну, механічну, термічну, хімічну.

У складі фаст-фудів міститься велика кількість жирів та консервантів. Тільки картопля фрі містить цілих 17 компонентів.

Продовжити термін придатності такої їжі, приховати смак зіпсованих продуктів і потроїти «вибух» для смакових рецепторів допомагає велика кількість солі та приправ. А для надання м’ясу та рибі апетитного червоного відтінку, додають канцерогенну речовину – нітрит натрію.

Які небезпечні речовини з’являються під час приготування фаст-фудів:

❎ Шаурма, хот-дог, чебуреки, гамбургер, піца – транс-жири, холестерин, порожні вуглеводи, колі-бактерії.

❎ Картопля фрі – декстроза, кислий пірофосфат натрію, диметилполісілоксан, трет-бутилгідрохінон.

❎ Локшина – глутамат натрію, бензоат натрію, сорбат калію.

❎ Чіпси – трансізомери жирних кислот, пропенамід, канцероген, мутаген, технічний жир.

Перші ознаки отруєння з’являються швидко. Залежно від типу збудника може зайняти від 1,5 години до 5-7 діб.

Перша допомога.

При перших ознаках отруєння слід діяти негайно, адже наслідки інтоксикації організму отрутою можуть бути летальні❗

Токсичне отруєння лікувати повинен виключно лікар 👨‍⚕️, але до його приходу ми можемо зробити такі надання першої допомоги:

➡️ Викликати блювоту.

Це можна зробити такими способами:

     Натиснувши на корінь язика, у всіх людей ця область є блювотним центром, тому ефект буде негайним;

➡️ Зробити промивання шлунка

Для цього готуються слабкі розчини:

     Марганцівки (3-4 крупинки на 1 л.);

     З додаванням солі чи соди (по 1 ч.л. на 1 л.).

Профілактика.

Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є грубе порушення власниками  закладів громадського харчування санітарно-гігієнічних вимог: недотримання працівниками правил особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та з порушенням правил товарного сусідства, без дотримання належного температурного режиму, порушення термінів  проходження працівниками  періодичних медичних оглядів, закупка продовольчої сировини без документів, що підтверджують їх безпечність. Особливо це стосується точок швидкого харчування ( фаст-фудів).

Якщо Ви все ж таки вирішили перекусити фаст-фудом – звертайте увагу на чистоту приміщень, вигляд працівників, посуду тощо. Якщо в чомусь не впевнені, намагайтесь утримуватись від вживання  страв у цьому закладі.

Знайти