Що таке дизентерія? Поради, як не захворіти
23 червня 2025
ℹ️Дизентерія – одне з найпоширеніших захворювань в групі гострих кишкових інфекцій. Збудники дизентерії – шигели (бактерії, які ззовні нагадують палички). Розрізняють декілька основних видів шигел, які викликають бактерійну дизентерію: шигели Григор’єва–Шига, Флекснера, Зонне, Ларджа-Сакса та Штуцера-Шмітца.
Джерелом інфекції є хвора людина, а також бактеріоносії. Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, що виникає внаслідок занесення збудників в ротову порожнину руками, з продуктами харчування або водою.
⌛Інкубаційний період (прихований період від зараження до перших проявів) триває 1-7 днів (в середньому 2-3 доби). Клінічні прояви дизентерії різноманітні. Разом з типовою зустрічається атипова, легка форми або бактеріоносійство.
📌При легких формах випорожнення рідкі, 3–4 рази на добу, з домішками невеликої кількості слизу, іноді крові. Загальний стан хворого задовільний. Температура нормальна або підвищена до 37 – 37,5С. Тривалість хвороби від 3 до 5 днів (в окремих випадках до 7-8 днів).
📌При захворюванні середньої тяжкості на самому початку спостерігається підвищення температури до 38 – 39С, нездужання, розбитість, випорожнення рідкі, часті, до 15-20 разів на добу, супроводжуються болісними потугами до дефекації (тенезми), з домішками крові, слизу, а іноді гною.
📌Третя найважча форма перебігу дизентерії супроводжується високою температурою, різкими болями в животі, тенезмами, частими випорожненнями (до 20-40 разів на добу), загальною слабкістю. У випорожненнях багато крові та слизу, вони мають схожість з м’ясними помиями. Загальний стан хворого різко погіршується, язик сухий, пульс падає, хворі впадають в забуття, у дітей нерідко спостерігаються судоми.
Гостра дизентерія, викликана шигелами Зонне та Флекснера, у 2-7% випадків може приймати хронічну течію, коли симптоми тривають або періодично повторюються протягом тривалого часу. Хворі повинні знаходитися під диспансерним наглядом лікаря-інфекціоніста до повного одужання, а потім сімейного лікаря.
З епідеміологічної точки зору хворі на хронічну дизентерію представляють велику небезпеку як джерело інфекції.
Разом зі своєчасним виявленням хворих на гостру та хронічну дизентерію, ізоляцію їх (в стаціонарі або вдома), поточну або заключну дезінфекцію у вогнищі, величезне значення для попередження розповсюдження мають санітарно-гігієнічні та протиепідемічні заходи, дотримання правил особистої гігієни.
Запобігти зараженню дизентерією допоможе дотримання простих заходів профілактики:
- ретельно мийте руки з милом після повернення з вулиці, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету, після контакту з тваринами;
- не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном придатності;
- молоко та молочні продукти, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково мають пройти термічну обробку;
- ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;
- використовуйте для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду (кип’ячену або бутельовану);
- дотримуйтесь технології приготування готових страв, кулінарних виробів тощо. Ретельно просмажуйте та проварюйте їжу перед вживанням;
- своєчасно прибирайте сміття, харчові відходи, не допускайте появи мух, тарганів та гризунів;
- уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
👨⚕️При виявленні симптомів хвороби не займайтесь самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до лікаря.
Бажаємо Вам здоров’я!