Що таке ешерихіоз? Заходи профілактики

👆В Україні кишкові інфекції, спричинені E. coli, реєструються щороку, особливо у весняно-літній період. Час від часу трапляються й спалахи ешерихіозу – коли через спільне джерело зараження хворіє одразу багато людей.

ℹ️Ешерихіоз – це гостре інфекційне захворювання, яке викликає бактерія кишкова паличка (Escherichia coli, або E. coli). У кишківнику людей і тварин постійно живуть безліч штамів E. coli – більшість з них нешкідливі й навіть допомагають травленню. Однак деякі небезпечні різновиди цієї бактерії можуть спричиняти важкі кишкові розлади, харчові отруєння та навіть серйозні ускладнення для здоров’я. Інфекція ешерихіозу належить до групи гострих кишкових інфекцій і виявляється головним чином розладом травлення (гастроентеритом).

Симптоми ешерихіозу схожі на прояви інших кишкових інфекцій. Після інкубаційного періоду від 1 до 7 днів хвороба зазвичай починається гостро. Найтиповіші симптоми: діарея (рідкий частий стілець, іноді з домішками крові), біль у животі (спазми, кольки), нудота і блювання, підвищена температура тіла (лихоманка, озноб), загальна слабкість, зневоднення (сухість у роті, сильна спрага, мало сечі).

Перераховані симптоми можуть бути виражені від помірних до дуже сильних – залежно від віку та штаму збудника. У дітей раннього віку, літніх людей чи ослаблених пацієнтів зневоднення організму може швидко стати небезпечним. У найбільш важких випадках деякі штами E. coli здатні викликати серйозні ускладнення, наприклад ураження нирок.

Заразитися ешерихіозом можна при потраплянні кишкової палички до шлунково-кишкового тракту людини (через рот) – найчастіше з їжею або водою. Основний механізм передачі називають фекально-оральним, тобто інфекція поширюється, коли мікроскопічні частки випорожнень, що містять E. coli, забруднюють продукти, воду чи руки. Найпоширеніші ситуації, які призводять до зараження:

  • вживання забрудненої їжі. Інфікування може статися, якщо харчові продукти були контаміновані бактеріями E. coli під час виробництва або приготування. Особливо ризиковані сирі чи недостатньо проварені продукти: м’ясний фарш (котлети, гамбургери), некип’ячене молоко, м’які сири з непастеризованого молока, а також немиті овочі та фрукти;
  • неякісна або брудна вода. Пиття води з неперевірених джерел (колодязів, річок, озер) або з-під крана без кип’ятіння несе ризик ешерихіозу, якщо вода забруднена фекаліями;
  • недотримання гігієни (брудні руки). Мікроб легко передається через немиті руки. Наприклад, інфікування можливе, якщо людина не помила руки перед їдою або після відвідин туалету й таким чином перенесла бактерії в рот. Також забруднити руки можна через дотик до брудних поверхонь, ґрунту чи підгузків;
  • контактно-побутовий шлях. Тісний контакт із хворою людиною чи носієм інфекції (наприклад, догляд за хворим) без дотримання санітарних заходів може призвести до зараження. Також можливе інфікування при контакті з хворими тваринами (через догляд за худобою, вживання сирого молока тощо).

 Найважливіші заходи профілактики

Профілактика ешерихіозу ґрунтується на дотриманні гігієни та безпечних харчових практик. Ось правила, які допоможуть захиститися від кишкової палички:

  • мийте руки. Обов’язково ретельно мийте руки з милом перед прийомом їжі, приготуванням страв, після відвідування туалету, а також після зміни підгузків у дитини чи контакту з тваринами;
  • дотримуйтесь чистоти на кухні. Перед приготуванням їжі мийте всі кухонні поверхні й начиння. Сирові продукти зберігайте окремо від готових страв, щоб запобігти перехресному забрудненню;
  • дотримуйтесь правил термічної обробки їжі. М’ясо, птицю, яйця та рибу потрібно просмажувати, проварювати або запікати до повної готовності. Молоко вживайте лише пастеризоване або кип’ячене;
  • вживайте безпечну воду. Пийте лише бутельовану або кип’ячену воду. Уникайте ковтання води під час купання у річках чи озерах;
  • мийте овочі, фрукти, зелень. Перед вживанням сирих овочів, фруктів, ягід та зелені добре промивайте їх чистою водою.

📌Дотримання цих простих правил значно знижує ризик зараження. Ешерихіоз – серйозне захворювання, якому, на щастя, можна запобігти завдяки елементарній гігієні та обережності. Пам’ятайте про своє здоров’я і будьте уважними до того, що їсте та п’єте !

Знайти