Що таке пробіотики, пребіотики, синбіотики, симбіотики та постбіотики?

Людина живе у співтоваристві з численними видами мікробних організмів, кількість яких, за різними оцінками, як мінімум на порядок перевищує кількість клітин самої людини. Тобто трохи більше 10% клітин, які входять до складу біоценозу нашого організму, є власне людськими. Інші 90% клітин належать мікроорганізмам, що населяють різні «екологічні ніші» тіла людини (шкіру, потову порожнину та кишківник, дихальні шляхи та ін). Стан організму людини, його здоров’я, харчування та навколишнє середовище значною мірою позначаються на мікробіоценозі. У свою чергу, мікробні спільноти визначають імунітет і стійкість до патогенних факторів і впливають на здоров’я людини.

Більшість людей хоча б раз у житті чули слова «пробіотик», «пребіотик», «синбіотик», «симбіотик» та «постбіотик», але далеко не кожен до кінця розуміє їхнє значення. Начебто щось пов’язане з кишківником, але що саме – питання!? Спробуймо з цим розібратися.

Під терміном симбіотики (дослівно – «мешкають спільно») маються на увазі мікроорганізми, що становлять природний мікробіоценоз людини.

Термін «пробіотики», що буквально означає «за життя», виник як альтернатива терміну «антибіотики», що буквально означає «проти життя».

У 2001 р. робочою групою ВООЗ було дано сучасне визначення пробіотиків, яке зберігає свою актуальність: пробіотики – це живі мікроорганізми, які при застосуванні в адекватних кількостях викликають покращення здоров’я організму-господаря. Більшість пробіотиків – це мікроорганізми, які продукують молочну кислоту і відносяться до типових представників нормальної мікробіоти людини. При відборі пробіотичних штамів використовуються чіткі критерії, відповідно до яких штами повинні бути безпечними, тобто не можуть володіти патогенними властивостями, повинні бути кислотостійкими – тобто зберігатися під впливом шлункового соку (або бактерії повинні бути укладені в кислотостійку капсулу), повинна проявлятися здатність виживати у просвіті кишківника.

Пребіотики є харчовим субстратом для корисних бактерій. Більш точно – згідно з визначенням, пребіотики: селективно ферментований інгредієнт, який викликає специфічні зміни, як у складі, так і у функціональній активності мікробіоти шлунково-кишкового тракту, які позитивно впливають на здоров’я організму господаря.

Синбіотики – поєднання або комплекс про- і пребіотиків. Синбіотики, зазвичай, використовують у складі препаратів (БАД) чи продуктів. Оскільки в результаті корисні бактерії постачаються в організм відразу з «живленням» для них, таке поєднання дозволяє пробіотику швидше та повноцінно надавати корисний ефект.

В останні кілька років у практику введений термін «постбіотик». Постбіотики – це неживі бактеріальні продукти або продукти метаболізму пробіотичних мікроорганізмів, які мають біологічну активність щодо організму-господаря. Постбіотики виробляються в процесі життєдіяльності корисних мікроорганізмів. При вступі до організму постбіотики імітують корисний ефект пробіотиків. Використання метаболітів бактерій розглядається як новий напрямок впливу на кишкову мікробіоту. Однак, по суті, це «добре відомо старе» — такого роду метаболіти у великій кількості накопичуються в кисломолочних продуктах у процесі бродіння, що й багато в чому визначає їх корисні ефекти. А такі продукти традиційно популярні в Україні, та відомі як продукти здорового харчування.

Знайти