Що треба знати про печію.

💥Печія з’являється тоді, коли кислий вміст шлунку в зворотному напрямку потрапляє до стравоходу (це називається рефлюкс), викликає подразнення слизової стравоходу, і стан проявляється неприємним відчуттям печіння і тепла різної тривалості та сили. Кислий вміст роз’їдає слизову оболонку стравоходу і по суті, відбувається хімічний опік. У нормі вміст шлунку не потрапляє до стравоходу, цьому перешкоджає сфінктер – круговий м’яз між шлунком і стравоходом, який щільно змикається після того, як їжа потрапила до шлунку.

❗Основних причин виникнення печії загалом дві. Перша – слабкість сфінктера, і друга – надмірне продукування соляної кислоти шлунком. З’являються вони через певні стани:

  1. Порушення режиму харчування – нерегулярне харчування, вживання їжі під час руху, погане пережовування, переїдання.
  2. Часте вживання “подразнювальної” їжі – смаженого, гострого, жирного, кофеїновмісних і солодких газованих напоїв, свіжої випічки та ін.
  3. Шкідливі звички та фактори довкілля – куріння, зловживання алкоголем, хронічний стрес.
  4. Вживання деяких медикаментів.
  5. Захворювання органів травлення – гастрит із підвищеною кислотністю, гастроезофагальна рефлюксна і виразкова хвороби, захворювання жовчовивідних шляхів і підшлункової залози.
  6. Підвищення внутрішньочеревного тиску – носіння тісного одягу, підняття важких предметів. Шанси, що кислотний рефлюкс і печія виникнуть, збільшуються у разі ожиріння. За надлишкової маси тіла виникає постійно підвищений тиск в черевній порожнині, що послаблює нижній сфінктер стравоходу.
  7. Вагітність – одна із причин розвитку печії у жінок в цей період життя.

Очевидно, щоб не провокувати появу печії, необхідно нормалізувати режим харчування, обмежити ті продукти, які подразнюють слизову шлунка, відмовитися від шкідливих звичок, нормалізувати вагу і т. д. Також варто забути про переїдання, відмовитися від фізичних навантажень і положення “лежачи” після їжі на 15-20 хвилин, вечеряти за 2-3 години до сну, носити вільний одяг.

Список продуктів, які можуть посилювати печію, досить великий. З раціону потрібно виключити жирні і смажені страви, гострі приправи і соуси, каву, міцний чай і шоколад, газовані напої, кислі фрукти і овочі. Але слід дослухатися і до того, що відчуваєте. І якщо продукти, які вказані в списку, не провокують печію, прибирати їх з раціону необов’язково. Потрібно стежити за їхньою кількістю і частотою вживання.

🤰Під час вагітності, для попередження появи печії, можна дещо зменшити обсяг їжі на кожне приймання, але збільшити їхню частоту. А так само стежити за тим, які продукти провокують печію.

Треба розуміти, що боротися з печією медикаментами або народними засобами самостійно не слід. І хоча в аптеках є багато засобів, здатних зменшити симптоми захворювання, їхнє тривале застосування буде небезпечним для здоров’я, може призвести до ускладнень. І якщо вона виникає багато разів і регулярно – це тривожний сигнал і необхідна консультація лікаря, обстеження і лікування причини печії.

Печія найчастіше тимчасова, некомфортна і минуща недуга. Дієвий засіб від печії – зміна раціону, дотримання правильного харчування і здорового способу життя.

Бережіть себе, харчуйтеся правильно!

Знайти