Що це за хвороба – лістеріоз

Лістеріоз – небезпечне зооантропонозне захворювання тварин й людей, яке викликається бактеріями роду Listeria. Перші згадки про цю хворобу датуються ще 1892 роком.

📝Останні роки лістеріоз привертає увагу внаслідок зростання захворюваності та навіть смертельних випадків. За даними ВООЗ, щорічно у всіх регіонах світу фіксується кілька тисяч нових випадків лістеріозу, підтверджених лабораторно. Один зі спалахів був зареєстрований в Данії у 2014 році, коли померло 12 осіб. Спалах було викликано зараженим м’ясом, з якого готувалися сосиски на м’ясній фабриці. В результаті лабораторного дослідження з м’яса було виділено лістерії.

В Україні захворюваність на лістеріоз реєструється спорадично, на рівні поодиноких випадків, не пов’язаних між собою. За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» за 11 місяців 2024 року в Україні було зареєстровано 10 випадків, в т.ч. дітей – 2, в 2023 – 11 випадків захворювання на лістеріоз. За попередні роки захворюваність реєструвалась практично в усіх регіонах України.

Що ж таке лістерії?

🦠Це мікроскопічні палички, які мають різноманітні форми й розміри. Зустрічаються у грунті, піску, воді. Відрізняються високою стійкістю до умов зовнішнього середовища. Добре зберігаються та розмножуються навіть при температурі (–4…–6 ˚С), за що отримали назву «мікроб холодильника». У грунті лістерії зберігаються до 11 місяців, у сіні, соломі – до 20 місяців, у прісній воді стоячих водойм можливість інфікування зберігається протягом року. При температурі 100 ˚С гинуть через 5-10 хвилин.

Резервуаром лістерій є сільськогосподарські тварини (свині, вівці, мала та велика рогата худоба, кролі, коти, собаки), домашня й дика птиця, в т.ч. голуби, гризуни. Також лістерії знайдені в рибі й морепродуктах. Від тварин лістерії потрапляють у зовнішнє середовище з сечею, випорожненнями, молоком, кров’ю, носовим слизом, навколоплідними водами. А ось джерелом зараження для сільськогосподарських тварин є корми, особливо силос, де умови для розмноження бактерій дуже сприятливі. Також живильним середовищем для бактерій є продукти харчування – риба, молоко, м’ясо, овочі, фрукти.

Зараження людини пов’язане з доглядом за хворими тваринами та птицею. Передаються лістерії через порізи, мікротріщини на шкірі, в які потрапляють виділення хворих тварин. Також зараження людини відбувається при вживанні молочної, рибної та м’ясної продукції без термічної обробки (м’які сири, молоко сире, в’ялені та сирокопчені м’ясні продукти, напівфабрикати), сирої води, неякісно вимитих фруктів, овочів. Від людини до людини передача бактерій відбувається фекально-оральним шляхом, тому необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, в т.ч. ретельно мити руки. Спостерігається також передача лістерій від матері до дитини. Траплялись випадки зараження через укус кліща та при операціях пересадки внутрішніх органів (нирки).

🤰Найнебезпечнішим це захворювання є для вагітних, оскільки дуже часто стає причиною невиношування плоду, мертвонародження дитини, передчасних пологів, народження дитини з вадами розвитку.

До групи ризику із захворюваності на лістеріоз відносяться працівники тваринницьких ферм, птахофабрик, м’ясокомбінатів, люди похилого віку, хворі на цукровий діабет, із проявами ниркової та серцевої недостатності, діти з імунодефіцитними станами, онкологічні хворі та ВІЛ-інфіковані особи.

Симптоми лістеріозу

Проявляється це захворювання ураженням центральної нервової системи, септичними проявами або проходить у безсимптомній формі. Із зараженими харчовими продуктами збудник лістеріозу потрапляє в печінку, селезінку, легені, лімфатичні вузли та нервову систему. У організмі з’являються вогнища некрозу, які називають лістеріоми. Лістеріоз у людини розвивається в залежності від імунної системи. І щоб уникнути серйозних ускладнень при появі симптомів, схожих на харчове отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, необхідно негайно звертатись до 👨‍⚕️ лікаря.

Іноді це захворювання нагадує ангіну. В міру прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок) з проявами менінгіту, енцефаліту або абсцесу мозку. У вагітних жінок лістеріоз може протікати безсимптомно. Як наслідок – внутрішньоутробне зараження плоду, яке призводить до переривання вагітності або аномалій розвитку плода.

Пам’ятайте! Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

Профілактичні заходи

Щоб убезпечити себе від захворювання на лістеріоз, дотримуйтесь дуже простих рекомендацій:

  • вживайте харчові продукти, особливо м’ясні, молочні, рибні після належної термічної обробки (смаження, запікання);
  • вагітним краще відмовитись від вживання молочних продуктів домашнього приготування без достатньої термічної обробки;
  • ретельно мийте овочі, фрукти перед вживанням;
  • не вживайте пошкоджені овочі й фрукти (падалиця, тріщини, розломи);
  • при нарізці варених та сирих продуктів користуйтеся різними дошками;
  • зберігайте в холодильнику сирі та готові продукти на різних полицях;
  • використовуйте воду перевіреної якості;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, де не може бути гарантована належна якість;
  • дотримуйтесь заходів особистої гігієни: мийте руки після відвідування громадських місць, туалету, перед вживанням їжі.

☝️Дотримання елементарних правил гігієни збереже Ваше життя! Будьте здорові!

Знайти