Що варто знати про лістеріоз

ℹ️Лістеріоз — це інфекційне захворювання, спричинене бактеріями Listeria monocytogenes. Перші згадки про цю хворобу датуються ще 1892 роком. Але сьогоднішню офіційну назву бактерії отримали в 1927 році, коли мікробіолог Пірі виділив їх від гризунів і назвав лістеріями в честь англійського хірурга Д. Лістера.

Останні роки лістеріоз привертає увагу внаслідок зростання захворюваності та навіть летальності. За даними ВООЗ, щорічно у світі реєструється декілька тисяч випадків цього захворювання. Один зі спалахів був зареєстрований у Данії у 2014 році, коли померло 12 осіб. Спалах було викликано зараженим м’ясом, з якого готувалися сосиски на м’ясній фабриці. У 2018 році в Європі захворіло на лістеріоз 47 людей, з них 10 померло. У 2019 році виник спалах в Іспанії, підтверджено 222 випадки захворювання.

☝️В Україні захворюваність на лістеріоз реєструється спорадично, на рівні поодиноких випадків, не пов’язаних між собою. За даними Центру громадського здоров’я України за 8 місяців 2025 року захворіло 4 людини, з них 2 дітей, в порівнянні з аналогічним періодом 2024 року – 8 осіб, з них 1 дитина.

Захворювання, в основному, вражає людей зі зниженим імунітетом. Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки. Найнебезпечніший лістеріоз вагітних, оскільки захворювання доволі часто стає причиною невиношування плода, мертвонародження, передчасних пологів.

Що це за хвороба і чим вона небезпечна?

Сприйнятливість до захворювання не висока, може проходити безсимптомно в легких формах. Лістерії широко розповсюджені в навколишньому середовищі, їх основними джерелами можуть бути гризуни, сільськогосподарські та домашні тварини.

Лістерії можуть виживати при низьких температурах, тому часто зустрічаються в продуктах, які зберігаються в холодильнику. У зовнішньому середовищі стійкі, легко переносять заморожування, розмножуються в ґрунті й воді, на рослинах і в продуктах тваринного походження при температурі від 4-6 ° C, гинуть при температурі 100°C через 5-10 хвилин.

Хворі тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Зараження людини відбувається при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі та фрукти, воду відкритих водойм, ґрунт, пісок. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом – через посуд, дверні ручки, меблі, унітази, яких торкався хворий або носій.

🕗Інкубаційний період цього захворювання від 1 до 14 днів, іноді довше.

Симптоми схожі на звичайне харчове отруєння: нудота, діарея, температура, слабкість. Але при важкому перебігу можуть розвинутись менінгіт, сепсис, запалення мозку.

Як захиститися від лістеріозу?

  • Мийте овочі та фрукти відразу, як ви принесете покупку додому.
  • Продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживайте, а в разі необхідності – обов’язково піддайте термічній обробці.
  • Не їжте сирі чи напівсирі м’ясо, рибу, молочні продукти.
  • Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.
  • Під час приготування їжі не розміщуйте сирі й готові продукти поруч. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.
  • Використовуйте воду з перевіреною якістю.
  • Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживанням їжі.

📌Лістерії — підступні, але уникнути інфекції реально. Дотримання санітарно-гігієнічних норм і відповідальне ставлення до власного здоров’я — найкраща профілактика лістеріозу!

Знайти