Що їсти, скільки та як?
3 червня 2024
Сучаcні рекомендації дієтологів в галузі раціонального харчування такі:
1️⃣ Дотримуйтесь правила 25:50:25 для визначення кількості калорій на кожен прийом їжі (25 % – на сніданок, 50% – на обід, 25% – на вечерю). Це допоможе утримувати нормальну вагу тіла.
2️⃣ Регулярність харчування. Доцільність прийому їжі в один і той же час обумовлено умовно-рефлекторними реакціями організму на виділення слини, шлункового соку, жовчі, ферментів, тобто всього комплексу факторів, що забезпечують травлення.
3️⃣ Кратність харчування протягом доби. Здоровій людині рекомендується трьох , чотириразове харчування з можливістю додаткового прийому їжі (сік – вранці, стакан кефіру – перед сном).
4️⃣ Сідати за стіл необхідно тільки з відчуттям голоду. Не намагайтеся наїдатися про запас. Треба розрізняти голод і спрагу. Іноді краще просто попити, ніж поїсти.
5️⃣ Слід робити не менше 20-30 жувальних рухів перед проковтуванням. Треба вчитися жувати повільно.
6️⃣ Не слід запивати їжу водою, так як це призводить до розрідження шлункового соку і зниження активності травлення.
Не можна вживати занадто гарячу або занадто холодну їжу. Це шкідливо для печінки.
⭐ При варінні овочі втрачають 90% своїх енергетичних якостей і тому краще вживати їх сирими, приготовленими на пару або печеними.
⭐У першій половині дня перевагу слід надати продуктам, багатим білком і жирами, оскільки вони поліпшують обмін речовин, довше затримуються в шлунку, довше підтримують відчуття ситості (м’ясо, риба, яйця, сир, каші, бобові). Вечеря повинні включати молочні та овочеві страви, які не викликають перезбудження нервової системи перед сном. На ніч не можна переїдати, але й не можна лягати спати голодним.
⭐ Не нехтуйте нормою солі (5г), не випивайте багато рідини (2,5л вільної рідини), кави.
⭐ Обмежити, або краще відмовитися від вживання алкогольних напоїв, які порушують обмін речовин, викликають запальні процеси в слизовій оболонці травного каналу.
❗❗❗ Лікарі-дієтологи склали перелік страв і продуктів, які бажано не вживати:
– картопляні чіпси, картопля фрі;
– солодкі батончики на зразок «Снікерс», «Марс» тощо;
– солодкі газовані та ароматизовані напої («Кок Кола», «Фанта»), консервовані соки;
– сосиски, сардельки, варені ковбаси, паштети та ін.;
– консервовані м’ясні та овочеві продукти із застосуванням великої кількості оцту.
Хочеться сподіватись, що сучасна людина буде приділяти збереженню свого здоров’я достатньо уваги. Правильно організоване харчування допоможе зберегти здоров’я, енергію та високу працездатність.