Шкідники продовольчих запасів. Як вберегти продукти

Розвиток сільського господарства дозволив людям робити продовольчі запаси. На 90% вони складались зі злакових та бобових культур 🥜. З ними в місця зберігання було занесено і комах, які харчувались цими культурами в природньому середовищі.

Хоч умови зберігання продуктів з часом ставали кращими, найбільш адаптивні види шкідників все ж вижили, а деякі з них навіть розвинули стійкість до пестицидів. Забруднення продуктів може відбуватися ще під час збору, транспортування та переробки зерна, бобових, кукурудзи 🌽, а також при спільному зберіганні заражених та незаражених продуктів. Шкідників заносять в приміщення на взутті та одязі, з мішками та іншим пакувальним матеріалом.

Основні види шкідників запасів та матеріалів належать до комах з ряду Твердокрилі (жуки 🕷️) та Лускокрилі (метелики🦋), а також акариформних кліщів. Всі вони ведуть потайний спосіб життя, уникають світла, активні головним чином в сутінках або вночі. Більшість видів шкідників є поліфагами і псують різноманітні продукти та матеріали.

Серед жуків найчастіше зустрічаються довгоносики (амбарний, рисовий, мукоїди) та хрущаки (великий та малий борошняні хрущаки). Вони псують крупи, сухофрукти, борошно, хлібобулочні вироби 🍞. Зустрічаються також точильники та зернівки (хлібний точильник та квасолева та горохова зернівки) та інші дрібні жуки, що наносять шкоду борошняним виробам, псують бобові 🥜.

Серед лускокрилих найбільшу шкоду приносять млинова вогнівка, зернова, хлібна та інші молі, які відкладають яйця на продукти, тару, в щілини поверхонь. Метелики активно літають, не бояться світла і протягів. Гусениці 🐛 псують борошно, крупи, горіхи, сухофрукти, гриби, насіння, борошняні та кондитерські вироби.

Шкідники зустрічаються в заражених приміщеннях протягом всього року. Харчові продукти засмічуються рештками комах 🦟 та продуктами їх життєдіяльності («павутинням», 🕸️ екскрементами, линковими шкірками). В запасах зерна та продуктів, заражених шкідниками, підвищуються температура та вологість, що сприяє розмноженню різних бактерій і плісняви та приваблює інших комах.

Крім того, виділення комах можуть визивати у людей:

👉 подразнення шкіри та слизових оболонок;

👉 головний біль;

👉шлунково-кишкові розлади.

Засоби боротьби зі шкідниками запасів включають очищення, просушування, охолодження, проморожування, обробку гарячим паром.

Для виявлення шкідників необхідно:

✔️  періодично передивлятись запаси харчових продуктів, сухі лікарські трави, горіхи, насіння та ін.;

✔️ обстежувати шухляди кухонних столів, полиці в приміщеннях, де зберігались продукти, а також щілини під столами та полицями;

✔️зберігати продукти при температурі 🌡️ нижче 10°С в сухих провітрюваних приміщеннях.

При наявності членистоногих продукти треба перебрати чи просіяти, та обов’язково просушити на сонці чи в духовці при температурі 70оС протягом години. Взимку продукти можна проморозити такий же час. Якщо членистоногих в продуктах багато або продукти вражені пліснявою, їх не можна використовувати в їжу та годувати ними тварин. Ємності, в яких зберігались запаси, необхідно промити гарячою водою та висушити. Крупи, борошно та ін. зберігають в скляній 🫙 або металевій тарі, щільно закритій кришками. Мішечки з бавовни та інші подібні упаковки перед повторним використанням слід прокип’ятити. Поліетиленові та паперові пакети можна використовувати лише для короткочасного зберігання.

У приміщеннях, де були виявлені шкідники, слід провести генеральне прибирання.

Щілини кухонних шаф і столів потрібно промити гарячою водою 🌡️🚰 з содою або обробити оцтовою есенцією. Хімічні засоби використовувати небажано. Можна використовувати приманки, які готуються з рівних частин бури та цукрової пудри або борошна. Приманку розкладають на паперових листках у місцях скупчення шкідників, регулярно перевіряють і знищують їх.

Знайти