Шкідники, які небезпечні для вашого будинку

🏡Ваш дім — це місце, де ви проводите час з родиною та відпочиваєте, готуєте та зберігаєте їжу, одним словом, живете. І це життя тісно пов’язане з різноманітними комахами та гризунами — коли шкідники проникають всередину житла через тріщини у фундаменті, розірвані сітки, зламані віконні рами. Вони можуть наражати вашу родину на ризик укусів, вживання зараженої їжі та небезпечні захворювання.

🐁Миша хатня живиться картоплею, буряками, морквою, капустою, зерном, хлібними виробами. Миша не стільки їх поїдає, скільки псує, забруднює сечею і калом. У місцях проживання мишей з’являється неприємний характерний запах.

Вони прогризають одяг, книжки, псують меблі, а також  є носіями різної інфекції: чуми, лептоспірозу, геморагічної лихоманки з нирковим синдромом, туляремії, сальмонельозу, кишкового ієрсиніозу, лістеріозу, бруцельозу та інших захворювань. За рік миша хатня дає 4–5 поколінь, а в сприятливих умовах до 8.

🐀Щури (пацюки) — це всеїдні істоти, які можуть харчуватися практично будь-якою органічною речовиною. Вони мають сильний нюх, який дозволяє їм знаходити їжу на великій відстані. Чисельність щурів на планеті у 2 рази перевищує чисельність людей.

Ці гризуни завдають величезної шкоди, оскільки поїдають продукти, нападають на домашню птицю, є переносниками інфекційних захворювань.

🪳Тарганинайпоширеніші паразити у приміщенні. Вони виживають в найнесприятливіших умовах і можуть швидко розселятися. Гнізда свої вони формують у захаращених місцях, куди майже не проникає сонячне світло. Також їм не подобається холод, тому вони люблять селитися за батареями опалення, біля плити. Полюбляють сирість, і поряд має бути багато їжі. Тому найчастіше вони обирають кухню, яка майже завжди відповідає цим вимогам — наприклад, поряд зі сміттєвим відром або раковиною. Таргани також можуть харчуватися продуктами, що зберігаються в негерметичній тарі. Іноді, навіть в ідеально чистій квартирі можна побачити кілька тарганів. Вони мігрують з інших місць. Але якщо умови шкідникам не підходять, не залишаються надовго. Розмножуються таргани цілодобово, тому новому поколінню постійно потрібна територія. Вони є механічними переносниками різноманітних захворювань.

🪰Мухи здавна є сусідами людей. Середовище життєдіяльності людини являється ідеальним для їх існування. Вони найбільше люблять жити біля сільського господарства, поряд із харчовими залишками, сміттєвими баками. Мухи є переносниками небезпечних інфекційних захворювань, таких як дизентерія, туляремія, туберкульоз, холера, інфекційний кон’юнктивіт. Найчастіше мухи розповсюджують кишкові інфекції.

У зерні, борошні, крупах, кашах швидкого приготування, сухофруктах, чаю, каві, горіхах, насінні, спеціях, лікарських травах, сушених ягодах, грибах та інших можуть жити та розмножуватися шкідники, серед яких найбільше розповсюджені зернівки, довгоносики, хрущаки, мукоїди, павутинні 🕷️, гамазові, алергенні кліщі, моль. Дорослих членистоногих легко побачити, але їх личинки та яйця виявити складно завдяки мікроскопічним розмірам. Головною умовою для їхнього розмноження являється порушення правил зберігання продуктів: підвищена вологість, відсутність провітрювання. Оптимальні умови для розвитку шкідливих комах створюються при температурі 18 – 32 °C.

Тривалі мінусові та мінімальні плюсові температури стримують їхній розвиток і розмноження. Візуальний порядок в продуктових шафках не є показником того, що в них немає шкідників. Продукти потрібно зберігати в сухому та прохолодному місці. Волога та тепло створюють сприятливі умови для розвитку шкідників.

Як із ними боротися:

  • зберігати сипучі продукти в герметичній тарі;
  • повноцінно і регулярно прибирати в будинку;
  • встановлювати захисні екрани на вентиляційні отвори;
  • провітрювати приміщення, осушувати джерела підвищеної вологості;
  • своєчасно виносити сміття;
  • регулярно обробляти домашніх тварин від паразитів;
  • використовувати механічні пастки чи приманки з липучками та протруєним кормом.

❗Якщо ж все ж таки ви виявили пошкодження харчових продуктів — утилізуйте їх.

Вживання, навіть після термічної обробки, дуже небезпечне для здоров’я. Поява шкідників особливо небезпечна не лише тим, що вони завдають чималої шкоди майну та харчовим запасам людини, а й тим, що є переносниками багатьох небезпечних захворювань. Навіть там, де дотримуються всіх запобіжних заходів, отримати повну гарантію відсутності шкідників неможливо. Саме тому потрібно проводити регулярні огляди території та приміщень на наявність гризунів та комах і, в разі необхідності, проводити заходи по їх знищенню.

🫶Бережіть себе та будьте здорові!!!

Знайти