Шкода для здоров’я від продуктів, які містять багато прихованої солі

🧂У складі солі є такі елементи як натрій та хлор, які є необхідними для повноцінного функціонування нашого організму.

Однак їх надмірна кількість, тобто коли ми їмо занадто багато солі, може нам сильно нашкодити.

Високий рівень споживання солі провокує:

✔️підвищений артеріальний тиск;

✔️захворювання серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, інсульт тощо);

✔️ниркову недостатність;

✔️захворювання опорно-рухової системи (остеохондроз) тощо.

Згідно з інформацією ВООЗ — 1,7 мільйона випадків смерті можна було б щорічно запобігти в разі скорочення споживання солі до рекомендованого рівня менше ніж 5 г на день для дорослих. При цьому українці значно перевищують норму, вживаючи приблизно 12 г солі на день.

Близько 70% солі потрапляє в наш організм через готові продукти, які ми беремо на полицях супермаркетів.

🟥Найбільший вміст прихованої солі міститься у наступних продуктах:

🔸Білий хліб, батон, багет, чіабатта (італійський білий хліб, виготовлений з пшеничного борошна та дріжджів). Добова норма солі міститься вже у 300 г хліба та хлібобулочних виробів, причому, чим нижча якість пшениці, тим більше в ній міститься солі для розпушування.

🔸Технологічно оброблені м’ясні та рибні вироби, солоні та в’ялені м’ясні та рибні продукти. У варених ковбасах та сосисках вміст солі — щонайменше 2-2,5%, у копчених — понад 3,5%, а у в’ялених делікатесах кількість солі може сягати 8%. Продукти, які не проходять термічної обробки, містять у своєму складі зазвичай більше солі. Під час засолювання сала співвідношення сала й кухонної солі становить щонайменше 10 до 1.

🔸М’ясні та рибні консерви. Будь-які м’ясні, рибні консерви, овочева консервація — містять надлишок солі. У 100 г рибних консервів, наприклад, міститься до 3-х г солі, у 100 г овочевої консервації — 400 мг, у горошку – 360 мг.

🔸Сири. Кількість солі в сирах залежить від їх виду. До сирів з найвищим вмістом солі належать пармезан, сулугуні, фета, бринза, чедер, рокфор та інші сири з блакитною пліснявою.

🔸Пластівці, мюслі, готові сніданки. Готові до споживання сніданки — ще одна група продуктів із прихованим надлишком солі. Наприклад, 100 г кукурудзяних пластівців містять до 730 мг, а одна порція вівсянки швидкого приготування — до 365 мг. А у 100 г фітнес-пластівців, які зазвичай вважаються корисними, вміст солі може сягати 1,8 г.

🔸Овочеві соки. Багато хто споживає овочеві соки, щоб поповнити організм вітамінами. Однак якщо потрібно обмежити споживання солі, не кожен сік буде корисним. Деякі соки дуже солоні, насамперед це стосується овочевих напоїв.

🔸Бульйонні кубики.

🔸Овочеві консерви та бочкові овочі із надмірним додаванням солі.

🔸Готові соуси, солоні приправи. За рівнем вмісту солі й цукру більшість соусів, приправ і спецій можна прирівняти до деяких сортів солоної риби. Крім, власне, солі, більшість їх містять підсилювач смаку — додатковий натрій у формі глутамату.

🔸Бутерброди, піца, локшина та супи швидкого приготування.

✅Щоб зменшити кількість солі в раціоні дотримуйтесь наступних рекомендацій:

✔️Обирайте у супермаркеті продукти з меншим вмістом натрію (виробник вказує цю інформацію на етикетці).

✔️Готуйте більше страв самостійно та додавайте сіль наприкінці приготування.

✔️Замість бульйонних кубиків вживайте домашні бульйони.

✔️Замініть готові солоні приправи та соуси на приготовані власноруч.

✔️Трави, спеції, лимон – це все чудові альтернативи солі.

✔️Використовуйте йодовану сіль. Це допомагає уникнути дефіциту йоду в раціоні та сприяє розвитку інтелектуальних здібностей. До того ж йод критично важливий для роботи щитоподібної залози, обміну речовин та розвитку всього організму.

✅Дотримуйтесь рекомендацій щодо кількості споживання солі та будьте здорові !

Знайти