Шляхі передачі інфекційних хвороб

ℹ️За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі налічується понад 1,2 тис. інфекційних захворювань, а для того щоб запобігти інфекційну хворобу необхідно знати про шляхи передачі збудників, які їх викликають, тобто способи переміщення збудника інфекційної або паразитарної хвороби із зараженого організму на сприйнятливий. В основному це:

✔️Повітряно-краплинний шлях або аерогенний. При виділенні хворою людиною видихуваного повітря із вірусами та мікробами. Збудник локалізується у дихальній системі. Це відбувається під час кашлю, чхання чи сморкання, в умовах тісного та досить тривалого спілкування з сприйнятливими особами, які заражаються вдихаючи інфікованого повітря. Це можуть бути грип, кір, Covid-19, туберкульоз органів дихання тощо.

Профілактика цього насамперед це:

  • провітрювання, вологе прибирання та обробка дезінфекційними засобами приміщень;
  • використання ультрафіолетових опромінювачів, бактерицидних рециркуляторів;
  • дотримання кашльового етикету та особистої гігієни;
  • ізоляція в період несприятливої епідобстановки, а також скорочення контактів з інфікованими людьми;
  • використання засобів індивідуального захисту.

✔️Фекально-оральний шлях. Проникнення у сприйнятливий організм відбувається через рот. Збудник локалізується у травному тракті. Інфікування відбувається через немиті овочі, фрукти, руки, не фільтровану сиру воду. Сюди ж відносяться прострочені або недоброякісні продукти та продукти, які не пройшли достатньої термічної обробки. У такий спосіб передаються кишкові інфекції, інфекційний вірусний гепатит А, зоонозні інфекції тощо.

Профілактика цього насамперед це:

  • обробка рук дезінфікуючим або мильним розчином відразу після приходу з вулиці, перед їдою та після відвідування туалетної кімнати
  • виключити заковтування сирої води з водойм
  • намагатися не залишати приготовлену їжу на столі на тривалий час
  • суворо стежити за товарним сусідством сирих та готових до вживання продуктів
  • дотримання термінів придатності продуктів харчування
  • не зберігати готову продукцію в холодильнику понад три дні і більше
  • термічно обробляти сирі продукти, дотримуватися технології приготування їжі
  • вживати тільки фільтровану воду або воду гарантованої якості, при необхідності завжди користуватися засобами експрес дезінфекції води.

✔️Трансмісивний шлях. Збудник потрапляє у кров людини через укус комахи, представників типу членистоногих (кліщі). Членистоногі можуть переносити хвороботворні мікроби механічним (на лапках, крилах) і специфічним шляхом. У разі збудник хвороби проходить у тілі переносника певний цикл розвитку. Переносник стає заразним лише згодом після харчування кров’ю хворого. Деякі переносники зберігають збудників роками. Це можуть бути малярія, лихоманка Західного Нілу, хвороба Лайма тощо.

Профілактика цього насамперед це:

  • зниження популяції комах, кліщів, гризунів;
  • у весняно-літній період обмежити перебування у парках, лісах та інших місцях з великою кількістю насаджень;
  • використання відлякуючих та захисних засобів від комах, кліщів.

Парентеральний або гемоконтактний шлях. Передача збудника відбувається через кров, пошкоджену шкіру, слизові оболонки, наприклад у наркоманів, при проведенні педикюру, татуажу, при статевих контактах, лікувально-діагностичних маніпуляціях: уколи, операції, переливання крові, ендоскопічні дослідження тощо. Це можуть бути інфекційні вірусні гепатити В, С, ВІЛ тощо.

Трансплацентарний або вертикальний шлях. Через плаценту від інфікованої матері до плода. Це можуть бути венерологічні інфекції тощо.

Профілактика парентеральних та трансплацентарних інфекцій, насамперед це:

  • дотримання дезінфекційно-стерилізаційного режиму у лікувально-профілактичних закладах;
  • відвідувати перевірені салони краси та інші установи, де дезінфекція та стерилізація проходить відповідним чином;
  • якщо майбутня мати в анамнезі вже має інфекційне захворювання крові або шкіри, то для збереження здоров’я плода рекомендується вибирати оперативний метод розродження;
  • відмовлятися від випадкових статевих актів або користуватися механічними засобами гігієнічного захисту.

Контактно-побутовий шлях. Через прямий контакт із інфекцією, зараженим предметом. Це можуть бути інфекції шкіри, гельмінтози, бруцельоз тощо.

Профілактика цього насамперед це:

  • регулярна дезінфекція приміщень та предметів, що знаходяться у загальному доступі;
  •  завжди мати індивідуальний набір засобів особистої гігієни та дотримуватися гігієни рук.

При різних інфекційних хворобах повинні дотримуватися загальні санітарно-гігієнічни правила, що в результаті розриває механізм передачі інфекції.

☝️Запорукою профілактики даних хвороб, за будь-яких шляхів передачі, е також здоровий спосіб життя, відповідальне ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Знайти