Скільки солі можна вживати без шкоди для здоров’я?

🧂Сіль з нашого раціону — це джерело іонів натрію та хлору для організму, необхідних для підтримки водно-сольового та кислотно-лужного балансу, осморегуляції, роботи нейронів, засвоєння поживних речовин, формування кісток, скорочення м’язів, утворення соляної кислоти шлункового соку та інших важливих функцій організму.

Як нестача, так і надлишок цих елементів матиме шкідливі наслідки для здоров’я. Рекомендована добова норма споживання солі — 2-5 грамів. Але, згідно зі статистикою, і дорослі, і діти перевищують цю норму у 2-3 рази. Пристрасть до солоненького дедалі вкорінюється у наші харчові звички, а це, на жаль, наслідують і наші діти.

Наслідки надмірного споживання солі:

✔️збільшення ризику розвитку серцево-судинних захворювань: артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, інфаркт та інсульт;

✔️розвиток хронічних захворювань нирок (зокрема сечокам’яна хвороба) та ниркової недостатності;

✔️виведення кальцію з організму, ослаблення кісток і розвиток остеопорозу;

✔️може сприяти ожирінню, оскільки солона їжа частіше багатокалорійна, а сама сіль зменшує контроль апетиту (відчуття спраги може помилково сприйматись за голод);

✔️погіршення смакових відчуттів, що також не сприяє здоровому харчуванню;

✔️системні порушення: водно-сольовий дисбаланс, затримка рідини, набряки, погіршення травлення тощо.

Чи можна зменшити пристрасть до солі?

Звичайно, але над цим потрібно дещо попрацювати, бо щоденні харчові звички вкрай стійкі. Головне усвідомити, що зменшення споживання солі сприяє здоров’ю, зменшує ризики розвитку небезпечних хвороб, а отже — підвищує якість та тривалість вашого життя.

Ваші кроки:

☝️В пріоритеті обирайте їжу власного приготування, адже більше ніж 70% солі ми отримуємо, споживаючи готові та оброблені продукти (ковбасні вироби, солоні сири, консерви, напівфабрикати, соуси тощо), не замислюючись, що вже перевищили рекомендовану норму. А готуючи самостійно, ми контролюємо і якість, і кількість всіх інгредієнтів.

☝️Зменшуйте додавання солі у страви, замінюючи її свіжими або сушеними травами, натуральними спеціями та продуктами, що підходять для ваших страв та зроблять смак більш насиченим і різноманітним, а страву — кориснішою (базилік, кмин, карі, паприка, кріп, хрін, імбир, майоран, розмарин, чебрець, коріандр, лимонний сік, сушений та мелений часник і цибуля, оцет (яблучний, бальзамічний, виноградний), шавлія та інші). Спробуйте солити їжу наприкінці приготування, а не з самого початку.

☝️Приберіть сільничку зі столу і не досолюйте готові страви.

☝️Обмежте вживання снеків (чипсів, солоних сухариків, горішків тощо) та продуктів швидкого приготування.

☝️Читайте етикетки на продуктах (якщо вказано вміст натрію — помножте на 2,5 і отримаєте вміст солі).

☝️Використовуйте йодовану сіль, бо всім нам не вистачає в раціоні цього вкрай важливого мікроелемента.

Обирайте здорову їжу з меншою кількістю солі!🧂

Знайти