Теніаринхоз: що варто знати

ℹ️Теніаринхоз – паразитарне захворювання людини, збудником якого є бичачий ціп’як. Паразит поширений у країнах Африки, Близького Сходу, Середньої Азії, Південно-Східної Азії, Південної Америки. Трапляється в окремих регіонах Південної та Східної Європи, також і в Україні. Теніаринхоз досить поширений у країнах, де існує культурна традиція вживання свіжого чи слабо прожареного м’яса.

Життєвий цикл бичачого ціп’яка протікає зі зміною господарів – основного і проміжного. Основним господарем паразита є людина, проміжним – велика рогата худоба (корови, буйволи тощо).

Це захворювання може не проявлятися протягом тривалого часу. Багато людей можуть навіть не знати, що вони заражені.

Людина заражається теніаринхозом при вживанні недосмаженого, недовареного або малосоленого м’яса, що містить личинки паразита. Після потрапляння в шлунково-кишковий тракт вони перетворюються на статевозрілі особини.

Довжина дорослого бичачого ціп’яка може досягати десяти метрів.

У тонкому кишківнику паразити прикріплюються до стінки кишки за допомогою спеціальних присосок. Тіло складається з великої кількості (1000 і більше) тісно пов’язаних між собою члеників. Зрілі членики з яйцями знаходяться у хвостовій частині паразита і, відокремлюючись від тіла ціп’яка, виходять з випорожненнями хворого або самостійно виповзають з анального отвору. Іноді можуть навіть активно рухатись по тілу людини, оскільки мають сильну м’язову тканину, за допомогою якої й пересуваються. Членики, потрапивши в зовнішнє середовище також здатні рухатися на великі відстані, при висиханні звільнюють яйця.

Велика рогата худоба може ковтати ці яйця разом з травою, водою, їжею. В організмі худоби паразит перетворюється в личинки, так звані фіни, які осідають в м’язових тканинах. Саме ці личинки і є небезпечними для людини. При вживанні в їжу м’яса з такими личинками людина захворює на теніаринхоз.

Симптоми зараження бичачим ціп’яком:

  • порушення роботи кишківника;
  • болі в животі;
  • запори;
  • порушення в роботі імунної системи;
  • висипаннями на шкірі, зміні її кольору.

З огляду на те, що паразит живе користуючись поживними речовинами організму людина починає відчувати дефіцит багатьох вітамінів і мінералів.

Для того, щоб уникнути зараження цими небезпечними паразитами, необхідно дотримуватись таких профілактичних заходів:

  • м’ясо та м’ясні продукти купувати тільки в магазинах, а не на стихійних ринках;
  • при купівлі м’яса на ринку слід вимагати наявність документа про проведення ветеринарно-санітарної експертизи й перевіряти, чи є на м’ясі клеймо;
  • вживати в їжу слід тільки добре проварене і просмажене м’ясо (температура, при якій гине паразит є не менше +70°C);
  • в процесі приготування м’ясних страв не пробувати сирий фарш.

Важливо! Не займайтесь самолікуванням, обов’язково зверніться до лікаря!!!

Знайти