Теніаринхоз та теніїдоз.

Біогельмінтози ‒ це гельмінтози, спільні для людей і тварин.

Найпоширеніші з них – це теніаринхоз та теніїдоз (бичачий та свинячий ціп’яки).

Бичачий, або неозброєний, ціп’як (Taeniarhynchus saginatus). Свинячий, або озброєний, ціп’як (Taenia solium). Довжина бичачого ціп’яка 6-9 м, свинячого – 2-4 м.

Життєвий цикл збудника має на увазі наявність проміжного та основного господарів.

Основним господарем паразита є людина, проміжним —  велика рогата худоба (корови, буйволи, яки, олені і т.д.).

Людина заражається при вживанні в їжу недостатньо просмаженого або провареного м’яса великої рогатої худоби, в якій знаходилися личинки.

Групу ризику» на захворювання ціп’яком становлять працівники бойнь та ковбасних цехів, кухарі та домогосподині, які куштують сирий фарш при приготуванні їжі.

Диспептичні симптоми.

  • часта нудота;
  • зниження апетиту;
  • втрата ваги;
  • слабкість;
  • бурчання в животі;
  • розлади травлення;
  • регулярні діареї.

Профілактика.

🔴 мийте руки з милом перед їжею, а також після відвідин туалету;

🔴 м’ясо та м’ясні продукти купувати тільки в магазинах, а не на стихійних ринках;

🔴 при купівлі м’яса на ринку слід вимагати наявність документа про проведення ветеринарно-санітарної експертизи і перевіряти, чи є на м’ясі клеймо;

🔴 вживати в їжу слід тільки добре проварене і просмажене м’ясо;

🔴 в процесі приготування м’ясних страв не пробувати сирий фарш;

🔴 уникати вживання сирого м’яса невідомого походження;

🔴 риба і м’ясо повинні бути варені, печені, смажені або морожені. 

Важливу роль відіграє ветеринарний контроль за вирощуванням і забоєм худоби та свиней.

Знайти