Трихінельоз та його профілактика

Трихінельоз – це паразитарне захворювання, яке викликається нематодами роду Trichinella. Основні характеристики інфекції:

Інкубаційний період трихінельозу варіює від 5 до 45 днів після вживання зараженого м’яса. У середньому він становить 7–14 днів, залежно від кількості спожитих інвазійних личинок і стану імунітету хазяїна.

Личинки Trichinella знаходяться у м’язах тварин, формуючи капсули, які забезпечують їх тривале виживання:

🔸У м’ясі:

  • У замороженому м’ясі (-15°C) личинки можуть виживати кілька тижнів.
  • При температурі нижче -40°C личинки гинуть через кілька днів.
  • Термічна обробка (70°C і більше) повністю знешкоджує паразита.

🔸У зовнішньому середовищі:

  • Без носія личинки швидко гинуть, оскільки потребують відповідного середовища для виживання.

🔸Тривалість життя у тваринах

  • У м’язах носія (наприклад, свиней, диких кабанів, ведмедів) інкапсульовані личинки можуть виживати 10–15 років.
  • У кишківнику паразит дорослішає та живе до 1 місяця, після чого гине.

Даний гельмінт паразитує в організмі диких тварин (кабани, борсуки, ведмеді, лисиці, вовки), гризунів та домашніх тварин (переважно свиней). Основним джерелом зараження для людини є свині. Погіршенню епідемічної ситуації та поширенню трихінельозу сприяють: незадовільна ветеринарна експертиза туш свиней, реалізація м’яса на стихійних ринках, незадовільний стан ринків, м’ясокомбінатів, незадовільна боротьба з гризунами.

Зараження людини відбувається при вживанні в їжу м’яса або напівкопчених м’ясних виробів, які містять трихінели, частіше всього свинини або м’яса дикого кабана.

За тяжкого перебігу хвороби виникають різноманітні ускладнення: міокардит, пневмонія, рідше – менінгоенцефаліт, ураження печінки, нирок, які можуть призводити до летальних наслідків.

Заходи профілактики трихінельозу:

  1. В приватному секторі категорично забороняється подвірний забій тварин без ветеринарно-санітарного контролю.
  2. Забій свиней допускається лише на забійних пунктах і майданчиках під контролем ветпрацівника з обов’язковою трихінелоскопією (дослідження зрізів м’яса та наявність личинок трихінел).
  3. Категорично забороняється реалізація свинини та м’яса диких тварин без клейма ветсанекспертизи.
  4. Категорично забороняється купувати м’ясо в місцях несанкціонованої торгівлі.
  5. Необхідно споживати м’ясо добре просмаженим або провареним. Термічна обробка м’яса проводиться упродовж 2,5-3 години.
  6. У населених пунктах, де є ризик трихінельозу повинна проводитись суцільна дератизація не менше 2-х разів на рік, очищення території від сміття, вилов бродячих собак та котів.
Знайти